Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
celipasmata.jpg
Το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας. [DocWoKav/Wikimedia Commons]

Νέοι κρίκοι στην αλυσίδα των επιχειρήσεων γύρω από την ELFE

Στο τελευταίο ρεπορτάζ για την ELFE τον περασμένο Ιούνιο, το inside story προσπάθησε να ξετυλίξει το «κουβάρι» τουλάχιστον 19 εταιρειών που εντόπισε εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα λιπάσματα Καβάλας. Έξι μήνες μετά, τρεις νέες εταιρείες –σε Ελλάδα, Κύπρο και Βρετανικές Παρθένες Νήσους– ήρθαν να προστεθούν σε αυτό το σύνθετο πλέγμα.
Το εργοστάσιο φωσφορικών λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη της Καβάλας. [DocWoKav/Wikimedia Commons]

Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2020, οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα Καβάλας ήρθαν αντιμέτωποι με μία νέα έκπληξη. Η διοίκηση της «Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE» ζητούσε για άλλη μία φορά από υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες της βιομηχανίας (μέλη και μη μέλη του σωματείου), να υπογράψουν συμβάσεις με μία καινούργια εταιρεία που έκανε την εμφάνισή της χωρίς να γνωρίζουν περαιτέρω λεπτομέρειες πλην του διακριτικού της τίτλου, «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ». Οι απασχολούμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλήθηκαν να υπογράψουν την παραίτηση και τη διαδοχική επαναπρόσληψή τους και όσοι είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου με την ELFE να δεχθούν τον απευθείας δανεισμό τους για 12 μήνες στην νέα εταιρεία με την επωδό –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από το Σωματείο Εργαζομένων– ότι αν δεν το έπρατταν δεν θα συνεχιζόταν η εργασιακή τους σχέση. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου, εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο χώρο του εργοστασίου. Το δίλημμα «ή υπογράφετε ή φεύγετε» προκύπτει και από πρόσφατη επιστολή της ELFE.

Τόσο θεσμικοί φορείς της Καβάλας όσο και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), αλλά και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη