Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κείμενο:
Η Έλενα Κοστιουσένκο.
Η Έλενα Κοστιουσένκο.

Έλενα Κοστιουσένκο: «Στη Ρωσία έχουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Η δημοσιογράφος της Novaya Gazeta Έλενα Κοστιουσένκο, που έπεσε θύμα δηλητηρίασης έχοντας μόλις φύγει από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, μας μιλάει για το νέο της βιβλίο, που αφηγείται την πορεία της Ρωσίας προς τον φασισμό.
Η Έλενα Κοστιουσένκο.

Η Έλενα Κοστιουσένκο είναι δεκατριών ετών, ζει με τη μητέρα της Γιαροσλάβλ, κάπου 250 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας. Μια μέρα, μαθαίνει ότι ένα γειτονόπουλο σκοτώθηκε στην Τσετσενία. Είχε πάει στον πόλεμο να σκοτώσει τρομοκράτες, της λένε. Η Έλενα σκέφτεται ότι ο νεκρός είναι ένας ήρωας. Αλλά δεν πιστεύει τις υπερβολές της φίλης της, που της λέει ότι γίνεται και πόλεμος. Στην τηλεόραση μιλούν για αντιτρομοκρατική επιχείρηση, αν γινόταν πόλεμος θα το έλεγαν.

Image
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια ήταν Ρωσίδα δημοσιογράφος, γνωστή για την κριτική που ασκούσε στον Πούτιν. Ο αρχισυντάκτης της Νόβαγια Γκαζέτα, Ντμίτρι Μουράτοφ, είπε ότι την ημέρα της δολοφονίας της, η Πολιτκόφσκαγια σχεδίαζε να καταθέσει μια εκτεταμένη ιστορία για τις πρακτικές βασανισμού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από τις τσετσενικές αρχές. Ο Μουράτοφ επίσης ανέφερε ότι αυτοί που κατηγορούνταν για βασανιστήρια ανήκουν σε σώματα ασφαλείας πιστά στον φιλομοσχοβίτη πρωθυπουργό της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια ήταν Ρωσίδα δημοσιογράφος, γνωστή για την κριτική που ασκούσε στον Πούτιν. Ο αρχισυντάκτης της Νόβαγια Γκαζέτα, Ντμίτρι Μουράτοφ, είπε ότι την ημέρα της δολοφονίας της, το 2006, σχεδίαζε να καταθέσει μια εκτεταμένη ιστορία για τις πρακτικές βασανισμού που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν από τις τσετσενικές αρχές και πως αυτοί που κατηγορούνταν για βασανιστήρια ανήκαν σε σώματα ασφαλείας πιστά στον φιλομοσχοβίτη πρωθυπουργό της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ.

Έναν χρόνο αργότερα, πέφτει στα χέρια της ένα φύλλο της Novaya Gazeta. «Είμαι δεκατεσσάρων και διαβάζω ένα ρεπορτάζ της Άννας Πολιτκόφσκαγια από την Τσετσενία. Άει στο διάολο!» Με αυτές τις φράσεις περιγράφει η Κοστιουσένκο το σοκ της συνειδητοποίησης ότι όσα νόμιζε πως ήξερε ήταν όλα ψέματα. Εκείνη την ημέρα αποφάσισε τι θα έκανε στη ζωή της: Την ίδια δουλειά με την Πολιτκόφσκαγια, με τον τρόπο που την έκανε η Πολιτκόφσκαγια και στην ίδια εφημερίδα.

Στα 36 της, σήμερα, η Κοστιουσένκο έχει πίσω της 19 χρόνια στη Novaya Gazeta, στη διάρκεια των οποίων έχει καλύψει από υποθέσεις διαφθοράς και περιβαλλοντικά εγκλήματα στην πατρίδα της, έως πολέμους κι επαναστάσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η κορυφαία Ρωσίδα δημοσιογράφος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη