«Είναι ευτυχία να πεθάνεις για την πατρίδα»

Στα ρωσικά σχολεία η νέα χρονιά ξεκίνησε με ένα μάθημα που φιλοδοξεί να διδάξει στα παιδιά τον πατριωτισμό και να τους εξηγήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για μια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου και στρατιωτικοποίησης της ρωσικής νεολαίας, μιλούν στο inside story ρώσοι εκπαιδευτικοί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό σάιτ ερευνητικής δημοσιογραφίας istories, το οποίο έχει έδρα στη Ρίγα της Λετονίας, δημοσίευε απόσπασμα από μια ηχογράφηση που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα σε σχολείο της Μόσχας. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχαν στείλει στους δημοσιογράφους οι ίδιοι οι μαθητές. Ήταν μια διάλεξη με θέμα τον πατριωτισμό και την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Η δασκάλα λέει στα παιδιά ότι θα τους μιλήσει για ένα περιστατικό που είχε αφηγηθεί ένας στρατιώτης σε κάποιο δελτίο ειδήσεων. «Σταμάτησαν ακριβώς μπροστά από το χωριό», ακούγεται να λέει η δασκάλα, αναφερόμενη στους ρώσους στρατιώτες. «Οι ουκρανοί εθνικιστές είχαν οχυρωθεί εκεί, σε κτίρια όπου βρίσκονταν άμαχοι. Ο στρατιώτης περιέγραφε πώς μια γυναίκα με ένα παιδί πήδηξε από ένα παράθυρο του πρώτου ορόφου και έτρεξε προς το μέρος τους. Έχετε ακούσει αυτή την ιστορία; Ξέρετε τι συνέβη στη συνέχεια;»

Τα παιδιά λένε ότι δεν την έχουν ακούσει. «Η γυναίκα με το παιδί έτρεξαν προς τους Ρώσους. Τότε τι νομίζετε ότι συνέβη; Ένας από τους εθνικιστές που ήταν μέσα στο κτίριο πυροβόλησε τη μητέρα. Το αγόρι στάθηκε πλάι στη μαμά του – ήταν τεσσάρων ετών». Σε αυτό το σημείο η δασκάλα χύνει ένα δάκρυ. «Το πυροβόλησαν στο κεφάλι. Πώς θα ονομάσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Ποια λέξη χρησιμοποιούμε;» συνεχίζει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.