Εγκλήματα πολέμου: Ασκήσεις επί χάρτου αλλά λίγες πράξεις

Η Ελλάδα διακηρύσσει ότι θέλει να βοηθήσει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμα μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο τη Σύμβαση της Καμπάλα, που θα της έδινε τη δυνατότητα δίωξης αδικημάτων διεθνούς δικαιοδοσίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Βλ. Πούτιν στην πασχαλινή λειτουργία στη Μόσχα, 23 Απριλίου 2022. [ALEXANDER NEMENOV/AFP]

H εφαρμογή του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου είναι αδύνατη στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης. Ούτε η Ουκρανία είχε δεχθεί την πράξη της Ρώμης για τη σύσταση του Δικαστηρίου (το οποίο διαφέρει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρότι έχει στην ίδια πόλη την έδρα του), αλλά στην αρχή του πολέμου αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του για κάποια αδικήματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δυνατότητες να διωχθεί η ρωσική ηγεσία και επιμέρους κρατικά όργανα που συνέπραξαν σε εγκλήματα πολέμου, αν οι εθνικές έννομες τάξεις εξοπλιστούν με τη δυνατότητα να διώκουν αδικήματα διεθνούς δικαιοδοσίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν κυρώσει και μεταφέρει στο εσωτερικό τους δίκαιο τη σύμβαση της Καμπάλα του 2010, η οποία αποτελείται από τροποποιήσεις του Καταστατικού της Ρώμης, που υιοθετήθηκαν κατά την Αναθεωρητική Διάσκεψη του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έλαβε χώρα το 2010 στην Καμπάλα της Ουγκάντα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.