Έφερε η κυβέρνηση τις αλλαγές που υποσχέθηκε μετά το ελληνικό #metoo;

Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εξετάζουμε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που είχαν γίνει με αφορμή το κίνημα #metoo, για να δούμε πόσες από αυτές προχώρησαν. Spoiler alert: όχι πολλές.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στις 10/12/2021. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Το τελευταίο διάστημα η ειδησεογραφική επικαιρότητα, γεμάτη από περιστατικά βιασμών, παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων γυναικών αλλά και ανηλίκων, έχει δώσει πολλές αφορμές για να αναρωτηθούμε τι έχει γίνει θεσμικά για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, σε όλες τις μορφές της.

Στη μνήμη έρχεται αυτόματα η γεμάτη εξαγγελίες συζήτηση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2021 στη Βουλή, με αφορμή το ελληνικό metoo, που πυροδοτήθηκε από την υπόθεση Λιγνάδη. Στη διάρκειά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολλές κινήσεις που θα έκανε η κυβέρνηση, για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας εμπνευσμένο από το metoο – που εκείνη την περίοδο είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Έχει περάσει περίπου 1,5 χρόνος από τότε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αξίζει να εξετάσουμε τι από όσα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός προχώρησε.

 

 

Spoiler alert: Θα μποορούσαμε να πούμε ότι περίπου τέσσερις από τις επτά εξαγγελίες δεν έχουν προχωρήσει ή ολοκληρωθεί, αλλά ακόμα και αυτές που έχουν ολοκληρωθεί, μπορεί να μην είναι τελικά όπως τις φανταζόμασταν όταν πρωτοεξαγγέλθηκαν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.