Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover-mexico.jpg
Διαμαρτυρία δημοσιογράφων σε εκδήλωση ένα μήνα μετά το θάνατο του Χαβιέρ Βαλντέζ. [PEDRO PARDO / AFP]

Σκοτώνουν τους δημοσιογράφους στο Μεξικό

Όλο και λιγότεροι Μεξικανοί δημοσιογράφοι τολμούν να καλύπτουν τον πόλεμο των ναρκωτικών που μετράει 200.000 νεκρούς την τελευταία δεκαετία. Ο Χαβιέρ Βαλντέζ, όμως, δεν ήθελε να τον ρωτήσουν τι έκανε μπροστά σε όλο αυτόν τον θάνατο.
Διαμαρτυρία δημοσιογράφων σε εκδήλωση ένα μήνα μετά το θάνατο του Χαβιέρ Βαλντέζ. [PEDRO PARDO / AFP]

Ο Χαβιέρ Βαλντέζ Καρντένιας έπεσε νεκρός στις 12 το μεσημέρι, 15 Μαΐου 207, στο Κουλιακάν, πρωτεύουσα της πολιτείας Σιναλόα. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δημοσιεύσει το τελευταίο άρθρο του, με θέμα την κακοποίηση σε ένα κέντρο απεξάρτησης. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας τράβηξε τον δημοσιογράφο από το αυτοκίνητό του και τον πυροβόλησε 12 φορές. Ο Βαλντέζ είχε μόλις φύγει από τα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού που είχε συνιδρύσει και διηύθυνε. Το Ríodoce καλύπτει το έγκλημα και τη διαφθορά στην Σιναλόα, μια από τις πιο βίαιες πολιτείες του Μεξικού και πατρίδα του πιο διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών της χώρας.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Έντεκα δημοσιογράφοι έχουν (επιβεβαιωμένα) χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στο Μεξικό, μια χώρα όπου ο Τύπος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα αποτελέσματα, ειδικά μετά τον πόλεμο της διαδοχής του Ελ Τσάπο στο καρτέλ της Σιναλόα. Μετά τη δολοφονία του Χαβιέρ Βαλντέζ, ενός από τους πιο γνωστούς, αλλά και προσεκτικούς δημοσιογράφους της χώρας, έγινε σαφές ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Η Committee to Protect Journalists ζητά από την κυβέρνηση του Μεξικού να πάρει μέτρα για να προστατεύσει τους ανθρώπους του Τύπο, όμως η αναλγησία και η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη