Το διαχρονικό έγκλημα με την ελληνική ζάχαρη

Οι αποφάσεις που οδήγησαν διαχρονικά στην κατάρρευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης –από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που συνέδεσαν την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση– και στην εκχώρηση της αγοράς στους εισαγωγείς. Το νέο «καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για ενδείξεις ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων, τα χρήματα που χάθηκαν, και η νέα τάξη πραγμάτων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Βασίλης Βερβερίδης/Eurokinissi]

Σε λιγότερες από 55 μέρες από σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με βάση το άρθρο 106 δ του Πτωχευτικού Κώδικα (28 Μαρτίου του 2019).

Δέκα μήνες μετά, απόφαση επί της αίτησης, η οποία συζητήθηκε στις 22 Ιουλίου του 2019, δεν έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο. Η εταιρεία επί της ουσίας δεν λειτουργεί, παραγωγή δεν υπάρχει και η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε ζάχαρη, οι οποίες υπολογίζονται στους 254.000-257.000 τόνους ετησίως (πηγή: BMI), μέσω εισαγωγών.

Μόνο το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2019 η Ελλάδα εισήγαγε 288.934 τόνους ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, ή από τεύτλα και ζαχαρόζη χημικώς καθαρή σε στερεή κατάσταση, συνολικής αξίας 109,912 εκατ. ευρώ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.