Οι δίαιτες αποτοξίνωσης και οι παραπλανητικές υποσχέσεις τους

Υπόσχονται μαζί με το αδυνάτισμα να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις μελέτες, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι υπάρχει ανάγκη για αποτοξίνωση μέσα από τη διατροφή. Το σώμα μας διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς γι’ αυτό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
David LaChapelle, Death by Hamburger, 2001. [Από το βιβλίο LaChapelle, Artists and Prostitutes, Taschen]

Μέσα από την τροφή εισέρχονται στο σώμα μας τοξίνες, τις οποίες προκειμένου να μείνουμε υγιείς, πρέπει ενίοτε να αποβάλουμε. Πάνω σ’ αυτό το συλλογισμό βασίζονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

Η ζήτηση για τέτοιες δίαιτες παρατηρείται συχνά μετά από συγκεκριμένη περίοδο, όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα όταν ενδεχομένως υπήρξε υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, αλλά και την άνοιξη, την εποχή που οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή για την υγεία τους –ενόψει και του καλοκαιριού. Εκτός της αποβολής των τοξινών, οι δίαιτες αυτές συχνά υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, ευεξία, καλύτερη χώνεψη, περισσότερη ενέργεια, τόνωση του ανοσοποιητικού, εξαφάνιση της κυτταρίτιδας κ.λπ.

Πρόκειται για βραχυπρόθεσμα προγράμματα που μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα έως ένα μήνα. Όσοι τα ακολουθούν νηστεύουν, δηλαδή αποκλείουν συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή τους για ένα διάστημα. Το εύρος τους είναι μεγάλο, μπορεί κανείς να μη τρώει καθόλου ή να τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, μόνο υγρές τροφές ή να τρώει σχεδόν ό,τι και πριν με κάποιες τροποποιήσεις. Κάποια παραδείγματα:

  • Τρώω μόνο φρούτα και λαχανικά
  • Εξαιρώ τα τρόφιμα με σιτάρι και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μου
  • Αποφεύγω το αλκοόλ και την καφεΐνη

Συχνά αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν και «αποτοξινωτικές» τροφές, βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και καθαρτικά και διουρητικά.

Ενώ συμβατικά η λέξη τοξίνες χρησιμοποιείται για το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, εδώ έχει διαφορετικό και μάλλον θολό νόημα. Μπορεί να περιλαμβάνει ρύπους, συνθετικά χημικά, βαρέα μέταλλα, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.ά. Είναι γεγονός πως οι τοξίνες που η κάθε δίαιτα υποτίθεται πως αποβάλλει, σπάνια ταυτοποιούνται από τους εισηγητές των προγραμμάτων αυτών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.