Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cebier000_98y7p9.jpg
[Kenzo TRIBOUILLARD/AFP]

To craftwashing στη μάχη της μπίρας

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του κανονισμού απονομής ελληνικού σήματος στις μπίρες, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από μεγάλη μερίδα μικροζυθοποιών. Τι είναι το craftwashing και πώς αποτυπώνεται στις πωλήσεις;
[Kenzo TRIBOUILLARD/AFP]

Σε λίγες ώρες από σήμερα, στις 31 Αυγούστου, λήγει η δημόσια διαβούλευση για τον κανονισμό ελέγχου και απονομής ελληνικού σήματος στα προϊόντα ζύθου. Ο κανονισμός, η δημόσια διαβούλευση του οποίου διήρκησε 41 ημέρες –πολύ περισσότερες από τον χρόνο που παρέχεται σε κρίσιμα νομοσχέδια όπως το πρόσφατο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Natura– δίνει τη δυνατότητα στις ζυθοποιίες να κάνουν χρήση του ελληνικού σήματος, υπό την προϋπόθεση ότι ο ζύθος παρασκευάζεται, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας που λαμβάνουν χώρα στο ζυθοποιείο, και εμφιαλώνεται εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας.

Ο κανονισμός έχει στηριχθεί στο άρθρο 188 του νόμου 4072/2012, βάσει του οποίου:

  • Για την απονομή του σήματος, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς, κοινοτικές και εθνικές διατάξεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις επισημάνσεις, την ασφάλεια και προστασία του καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει από την παραγωγή ή την επεξεργασία τους να προκύπτει εγχώρια προστιθέμενη αξία.
  • Στα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, για την απονομή του σήματος πρέπει ποσοστό της μάζας των συστατικών τους ή της μάζας της βασικής πρώτης ύλης που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη