Ξενοδοχεία: Μια «νεκρή» πόλη μες στην πόλη

Ενώπιος ενωπίω με την σκληρή πραγματικότητα βρίσκονται οι ξενοδόχοι. Η απόφαση της επανεκκίνησης είναι δύσκολη και το πλήγμα δύο φορές ισχυρότερο για τις μονάδες 12μηνης λειτουργίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Το Χίλτον κλειστό, 9 Απριλίου 2020. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Για την Ευαγγελία Βενιέρη, που «τρέχει» το οικογενειακό πεντάστερο ξενοδοχείο 12μηνης λειτουργίας 12Months, στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, η σεζόν ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο – παρά τις χαμηλές μέχρι στιγμής πληρότητες και τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις για τον Ιούνιο. Η κ. Βενιέρη επέλεξε να μην ανοίξει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που θα «ήταν εύκολα λεφτά» όπως λέει, αλλά τώρα, γιατί έπρεπε να προετοιμαστεί η ίδια, η μονάδα και να εκπαιδευτούν τα 15 άτομα μόνιμο προσωπικό που απασχολεί, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αποφασισθεί.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Αυτό είναι και το πρώτο σημαντικό milestone – δηλαδή η προετοιμασία, με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εξίσου σημαντικό, για τελείως διαφορετικούς λόγους, είναι το πώς θα κυλήσει από εδώ και πέρα η χρονιά. Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις για τον Ιούνιο παραμένουν χαμηλές, στο 20% της δυναμικότητας του ξενοδοχείου, αγγίζουν το 40% τον Ιούλιο και προσεγγίζουν το 60% τον Αύγουστο, όπως λέει η κ. Βενιέρη στο inside story. Όσο για τα συνέδρια και τα επαγγελματικά event, σημαντικό κομμάτι του ετήσιου κύκλου εργασιών του ξενοδοχείου, που συνεργάζεται με 15 τοπικούς προμηθευτές και επαγγελματίες για την κάλυψη των αναγκών του, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες 4 κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο παραμένουν ακόμη χαμηλές, μας λέει.

Παρόλα αυτά και με βάση τα μηνύματα που λαμβάνει από εν δυνάμει πελάτες, η κ. Βενιέρη ελπίζει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί όσο περνά ο καιρός, όσο οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν και θα ανοίγουν οι πτήσεις από το εξωτερικό – το 20% των πελατών του ξενοδοχείου προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. Αλλά και όσο, συμπληρώνουμε εμείς, όλο και περισσότεροι τουρίστες θα επιλέξουν να κάνουν ένα διάλειμμα από την πραγματικότητα και θα αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία ως «state of mind», παραφράζοντας το μήνυμα του διαφημιστικού σπότ για τον ελληνικό τουρισμό που σήκωσε αρκετή σκόνη.

 

Μόλις 2 στους 10 Έλληνες λένε πως θα πάνε διακοπές σε …ξενοδοχείο

Βέβαια η κ. Βενιέρη έχει το πλεονέκτημα να διοικεί μια ξενοδοχειακή μονάδα που είναι 12μηνης λειτουργίας μεν, βρίσκεται σε μια παραθεριστική περιοχή δε, η οποία παρέχει τη δυνατότητα της απόδρασης στους πελάτες της και την εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Οπότε συνδυάζει τα πλεονεκτήματα μιας εποχικής τουριστικής μονάδας με αυτά μιας ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί όλο τον χρόνο. Επιπλέον ο μεγαλύτερος όγκος των πελατών της είναι Έλληνες. Άρα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα απο το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει κανονικά οι πτήσεις από το εξωτερικό. Επηρεάζεται όμως από την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών και από το εάν θα αποφασίσουν να κάνουν εν τέλει διακοπές.

Ας δούμε όμως τι λένε οι ίδιοι οι Έλληνες. Δύο στους 10 δηλώνουν πως δεν θα πάνε διακοπές, 1 στους 4 δεν έχει αποφασίσει ακόμη, μόλις 2 στους 10 δηλώνουν πως θα κάνουν διακοπές σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα, με τη συντριπτική πλειοψηφία που θα πάει εφέτος διακοπές να προτιμά το χωριό, το σπίτι κάποιου φίλου ή την εξοχική του κατοικία (σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης IRI). Προθέσεις που συνδέονται όχι μόνο με τον φόβο της πανδημίας, αλλά και με την ανησυχία για την οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, επτά στους 10 Έλληνες (ποσοστό 68%) δήλωσαν πως φοβούνται για το εισόδημα της οικογένειάς τους, εργασιακή ανασφάλεια αισθάνεται το 74%, ποσοστό 42% του δείγματος ανέφερε πως έχει βιώσει ήδη αρνητικές μεταβολές στην εργασία του, ποσοστό 45% δήλωσε πως θα περιορίσει τις εξόδους, ενώ ποσοστό 54%, δηλαδή πάνω από ένας στους δύο, φοβάται νέο κύμα Covid-19 από το φθινόπωρο.

Τα ξενοδοχεία πόλης εκπέμπουν SOS

Τι γίνεται όμως με τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία των μεγάλων αστικών κέντρων, και δη του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης; Εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Με πολύ απλά λόγια, οι συγκεκριμένες μονάδες πλέουν σε αχαρτογράφητα νερά. Εν αντιθέσει με τις 12μηνης λειτουργίας μονάδες που βρίσκονται στην ελληνική επαρχία και έχουν πρόσβαση στο βουνό ή στη θάλασσα και οι βασικοί τους πελάτες είναι Έλληνες, τα ξενοδοχεία των αστικών κέντρων, είτε βρίσκονται στα παράλια της Αττικής είτε «ακόμη χειρότερα» στο κέντρο, εξαρτώνται πρωτίστως από τους ξένους τουρίστες, από τα συνέδρια που έχουν σταματήσει και από τα κρουαζιερόπλοια που επίσης δεν ταξιδεύουν. Άμεση λοιπόν είναι η εξάρτησή τους από τις αεροπορικές εταιρείες, από το πόσες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν εφέτος και πόσοι εν τέλει ξένοι τουρίστες θα πάρουν την «γενναία» απόφαση να φύγουν από τη χώρα τους για να κάνουν διακοπές σε μιαν άλλη πόλη, πόσο μάλλον σε μια πρωτεύουσα.

Οι περισσότερες μονάδες των Αθηνών παραμένουν ακόμη κλειστές –εξαιρείται το NJV Αthens Plaza, το οποίο παρέμεινε ανοικτό καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα– ενώ μεγάλα εμβληματικά ξενοδοχεία ετοιμάζονται να ανοίξουν στις αρχές του επόμενου μήνα. Μέσα στον Ιούλιο θα επαναλειτουργήσει και το Athenaeum InterContinental Athens, όπου σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Πάνο Παναγιωτόπουλο οι κρατήσεις είναι χαμηλές και πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα μπορέσουν να έρθουν οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι τουρίστες, που αποτελούν τους βασικούς πελάτες, καθώς και πότε θα ξεκινήσουν επί της ουσίας τα συνέδρια, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του ξενοδοχείου. Η εμβληματική μονάδα των Αθηνών διαθέτει 553 δωμάτια, 35 αίθουσες επαγγελματικών εκδηλώσεων, τη μεγαλύτερη συνεδριακή αίθουσα στην Αθήνα, εστιατόρια, spa και απασχολεί 300 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Σε ό,τι αφορά το Hilton, εντός των επόμενων ωρών θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό του, ενώ ο όμιλος Διβάνη, που λειτουργεί επτά μονάδες σε Αθήνα, Μετέωρα, Λάρισα και Κέρκυρα, μέχρι στιγμής έχει ανοίξει μόνο το πεντάστερο Apollon Palace στο Καβούρι. Σε κύματα ανοίγει τις μονάδες του και ο όμιλος Electra Hotels.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου αρκετά ξενοδοχεία της πόλης παραμένουν κλειστά. Εξαιρούνται τα ξενοδοχεία Mediterranean, Nikopolis και City, ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία Makedonia Palace και Daios.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέα Μανδρίνο, την 1η Ιουνίου –οπότε και επιτράπηκε η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων– «άνοιξαν λιγότερα από τα μισά, εκ των οποίων μόνο δύο πεντάστερα». Σχετικά με τις πληρότητες, «με βάση το αισιόδοξο σενάριο την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου ευελπιστούμε η κίνηση να φτάσει το 35-40%, που θα είναι και η κορύφωση για τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο ίδιος.

Σε επίπεδο χώρας, την 1η Ιουνίου άνοιξαν μόλις ένα στα πέντε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο. Πότε θα ανοίξουν τα υπόλοιπα; Το άνοιγμα, το οποίο εξαρτάται από τις πληρότητες των αεροπλάνων, θα γίνει σταδιακά, λέει ο ίδιος.

Εντωμεταξύ σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία (notam) που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών, αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το α΄ δεκαπενθήμερο και μια φάση-«γέφυρα» για το β΄ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

«Κλειστόν» για πρώτη φορά στα 150 χρόνια λειτουργίας

Για τη Μεγάλη Βρεταννία, το εμβληματικό ξενοδοχείο του κέντρου των Αθηνών, που αναγκάστηκε να κλείσει για πρώτη φορά στα 150 χρόνια ιστορίας του λόγω του λόκνταουν, η επιστροφή στην «κανονικότητα» τοποθετείται στις αρχές του επόμενου μήνα. Μόνο που η «νέα κανονικότητα» δεν θα μοιάζει σε τίποτε με την pro-Covid εποχή. Οι κρατήσεις έως το τέλος του έτους προσεγγίζουν, μέχρι στιγμής, το 10-15% της δυναμικότητας του ξενοδοχείου, όπως λέει στο inside story ο Τιμ Ανανιάδης General Manager/Managing Director των Μεγάλη Βρεταννία και King George. Πρόκειται κυρίως για κρατήσεις των προηγούμενων 3-6μηνών που δεν ακυρώθηκαν, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες πολύ λίγες νέες μπήκαν στο σύστημα, αφού ακόμη παραμένει επί της ουσίας άγνωστο το πόσοι ξένοι επισκέπτες θα έρθουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, τα μεγάλα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας της Αθήνας, εκτός από τους τουρίστες, κατά βάσει ξένους που επισκέπτονται την πόλη, «στηρίζονται» στα συνέδρια, στα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και στην κρουαζιέρα. Ειδικά και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της κρουαζιέρας, για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία κάλυπτε μέχρι και πριν την κρίση το 30-40% της πληρότητάς του. «Κενό» το οποίο εν μέρει ευελπιστούν να καλυφθεί από το άνοιγμα των συνόρων, και από την εσωτερική και διεθνή αγορά –ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο– με τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Ωστόσο ο κ. Ανανιάδης διατηρεί χαμηλές προσδοκίες για την τουριστική κίνηση της Αθήνας και την επιστροφή της αγοράς σε ανεκτά επίπεδα και βιώσιμες πληρότητες πριν τον Απρίλιο του 2021. Όπως λέει «η Αθήνα μετά τον Οκτώβριο μπαίνει σε χαμηλή περίοδο πληρότητας, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει· αντιθέτως θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο τη φετινή χρονιά. Οπότε έχουμε μπροστά μας 8-10 δύσκολους μήνες».

Με τόσο χαμηλές πληρότητες, με τι ποσοστό του προσωπικού της θα επαναλειτουργήσει η Μεγάλη Βρεταννία, η οποία απασχολεί 500 άτομα εκ των οποίων το 80% είναι μόνιμοι; «Όταν έχεις 10% πληρότητα χρειάζεσαι το αντίστοιχο προσωπικό. Εμείς κοιτάμε την πιο σωστή λύση για την επιχείρηση και τους εργαζόμενους», αναφέρει ο ίδιος.

Όμως ένα ξενοδοχείο δεν είναι απλώς ένας προορισμός για τους ταξιδιώτες, είναι και ο βασικός πελάτης για σειρά προμηθευτών που συνδέονται με τη μονάδα. Για να αντιληφθούμε το αποτύπωμα ενός ξενοδοχείου στον οικονομικό ιστό μιας περιοχής, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μεγάλη Βρεταννία συνεργάζεται με 300 προμηθευτές, είτε πρόκειται για προμηθευτές τροφίμων, ποτών, κ.λπ., είτε για προμηθευτές αναλώσιμων, είτε για ελεύθερους επαγγελματίες, όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κλπ. Οπότε γίνεται αυτομάτως αντιληπτό ότι το κλείσιμο των ξενοδοχείων, λόγω της καραντίνας και οι χαμηλές, λόγω της πανδημίας, πληρότητες δεν θα επηρεάσουν μόνο αυτές καθ’ αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με αυτές.

Και η περίπτωση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας»

Για το Four Seasons Astir Palace Athens, που επαναλειτουγεί από σήμερα –όπως και τα εστιατόρια Ταβέρνα37, Μercato, το Avra bar, οι τρεις ιδιωτικές παραλίες και η πισίνα του συγκροτήματος Ναυσικά– οι λόγοι των ακυρώσεων στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αδυναμία ταξιδιού και φυσικά τα λόκνταουν σε διαφορετικές χώρες, λέει στο inside story o Παναγιώτης Σωπιάδης, Hotel Manager της μονάδας.

Σε τι όμως προσβλέπει η ομάδα του ξενοδοχείου; «Οι πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα θα μας επιτρέψουν να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είμαστε αρκετά αισιόδοξοι», λέει ο ίδιος. Σχετικά με το προσωπικό, αυτό επιστρέφει σταδιακά. Ήδη «μια μερίδα έχει επιστρέψει εδώ και μερικές εβδομάδες, ένα δεύτερο κομμάτι επέστρεψε την περασμένη Δευτέρα 8 Ιουνίου και ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου», αναφέρει ο κ. Σωπιάδης.

Ποιο όμως ήταν το κόστος από το λόκνταουν και ποιο εκτιμάται ότι θα είναι το κόστος της επαναλειτουργίας της μονάδας; «Η προετοιμασία του ανοίγματος όπως και η διαρκής τήρηση των διαδικασιών έχει ένα αρκετά μεγάλος κόστος το οποίο και απορροφήσαμε. Θεωρούμε υποχρέωση μας να παρέχουμε μεταξύ άλλων το ανώτατο επίπεδο ασφάλειας σε υπαλλήλους και επισκέπτες μας», λέει ο μάνατζερ του Astir Palace. Μάλιστα τα πρωτόκολλα ασφαλείας του ξενοδοχείου έχει ετοιμάσει το ιδρυμα Johns Hopkins Medicine, όπως μας λέει ο κ. Σωπιάδης, «στο πλαίσιο της μοναδικής στον κόσμο συνεργασίας του με μία ξενοδοχειακή εταιρεία, την Four Seasons Hotels & Resorts».

Έχει αρθρογραφήσει στα: Τρόφιμα & Ποτά, Εξουσία, Τα Νέα, Fortune, Κεφάλαιο, Βιομηχανική Επιθεώρηση, Επένδυση κ.ά.. Η διαδικτυακή της καριέρα ξεκίνησε από τον ‪flash.gr, συνέχισε στο Euro2day.gr και από το 2016 βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα του Capital.gr.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.