Πόσο πράσινη είναι η Ελλάδα στον επιδημιολογικό χάρτη;

Το πράσινο χρώμα στον χάρτη θετικότητας και το βαθύ πράσινο στον χάρτη των διαγνωστικών ελέγχων του ευρωπαϊκού ECDC έδωσε σε όλους μας ένα μήνυμα ελπίδας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
3
'

Στην τελική ευθεία για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, μία «ευχάριστη» είδηση μεταδόθηκε από πολυάριθμα εγχώρια ΜΜΕ.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

«Πράσινη η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας του ECDC» είναι ο τίτλος που ανήγγειλε τη δημοσίευση των ενημερωμένων χαρτών του νέου χάρτη επιδημιολογικής κατάστασης του ECDC.

«Η χώρα μας διατηρεί μία εκ των κορυφαίων πανευρωπαϊκά επιδόσεων αναφορικά με την ημερήσια διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων» συνεχίζει το ρεπορτάζ, υπογραμμίζοντας την καλή επίδοση της χώρας μας και στο πεδίο των διαγνωστικών ελέγχων.

Και ποιος δεν έχει ανάγκη από ευχάριστες ειδήσεις; Όλοι μας. Κουραστήκαμε από την απαισιοδοξία, μπουχτίσαμε από τα κόκκινα και τα σκούρα κόκκινα που χρωματίζουν τους χάρτες μας. Αν μη τι άλλο, έχουμε ανάγκη από αισιόδοξα μηνύματα, και τι πιο αισιόδοξο από το πράσινο χρώμα; Ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα;

Όπως πράγματι βλέπουμε στον ιστότοπο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), o χάρτης που απεικονίζει τα ποσοστά θετικότητας (ενημέρωση: 22 Απριλίου 2021) εμφανίζει όλες τις περιφέρειες της χώρας μας με πράσινο χρώμα. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει στη Ισλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και ορισμένες ακόμη περιφέρειες κρατών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Το πράσινο χρώμα στους χάρτες του ECDC υποδεικνύει ότι ο δείκτης θετικότητας, τo ποσοστό δηλαδή των θετικών τεστ επί του συνόλου των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργούνται, κινείται κατά μέσο όρο κάτω του 4%.

Εστιάζοντας στα συνοδευτικά δεδομένα για τη χώρα μας, διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό για την Ελλάδα κινείται στο 2,25% (και μάλιστα κοινό για όλες τις περιφερειακές ενότητες), ένα από τα χαμηλότερα σε όλες τις χώρες του ΕΟΧ.

Όσον αφορά το ποσοστό του testing, η χώρα μας πλέον έχει χρωματιστεί με βαθύ πράσινο, το οποίο υποδηλώνει ότι διενεργούνται περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους, δεδομένο που φέρνει την Ελλάδα μεταξύ των 10 χωρών με τους περισσότερους αναλογικά διαγνωστικούς ελέγχους στην Ευρώπη.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι χάρτες δημοσιεύονται εβδομαδιαίως (κάθε Πέμπτη) προς υποστήριξη της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη συντονισμένη προσέγγιση των ταξιδιωτικών μέτρων στην ΕΕ.

Η απόκλιση από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ

Όπως υποδεικνύει και ένα παλιό δημοσιογραφικό ρητό, «γιατί να αφήσουμε την αλήθεια να χαλάσει μια ωραία ιστορία;». Γιατί είπαμε ότι έχουμε ανάγκη από αισιοδοξία, αλλά η αλήθεια είναι ελαφρώς διαφορετική.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που λαμβάνουν οι πολίτες από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτήν που αναφέρει η ίδια αρμόδια αρχή (ΕΟΔΥ) στον ECDC.

Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου το ποσοστό θετικότητας ήταν 4,98% σε σύνολο 115.934 RT-PCR και 264.251 Rapid Ag τεστ.

Πώς λοιπόν ερμηνεύεται η απόκλιση; Όπως αποδεικνύεται, στα στοιχεία που διαβιβάζονται στο ECDC περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα των self-test, τα οποία όμως δεν συνυπολογίζονται στις εγχώριες εκθέσεις.

Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τον δεύτερη χάρτη (αριθμός διαγνωστικών ελέγχων ανά 100.000 κατοίκους), στον οποίο επίσης συνυπολογίζονται τα self-tests.

Απευθυνθήκαμε στον ΕΟΔΥ, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τη βάσιμη υποψία, αλλά μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύεται το άρθρο, δεν έχουμε λάβει επίσημη απάντηση.

Όπως μεταδίδει (στο 17:04 του βίντεο) η δημοσιογράφος Λουίζα Κροντήρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ την Πέμπτη 22 Απριλίου, ο δείκτης θετικότητας προκύπτει βάσει του συνόλου των τεστ που διενεργούνται στη χώρα μας: Μοριακά (PCR), Αντιγόνου (rapid και self-test).

Είναι σωστό μεθοδολογικά

Όπως αναφέραμε και στο πρόσφατο ρεπορτάζ μας, τα self-test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο μαζικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού, με στόχο τον εντοπισμό των προσυμπτωματικών και των ολιγοσυμπτωματικών φορέων του ιού, αλλά λόγω συγκεκριμένων περιορισμών, τα θετικά αποτελέσματα (σε ορισμένες περιπτώσεις και τα αρνητικά), είναι απαραίτητο να επιβεβαιώνονται με επαναληπτικό έλεγχο με μοριακό τεστ ή με τεστ αντιγόνου από εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC προς τα κράτη-μέλη, ο τρέχων ορισμός κρούσματος δυνητικά επιτρέπει τη συμπερίληψη θετικών αποτελεσμάτων από αυτοελέγχους, καθώς πληρούν τα εργαστηριακά κριτήρια «ανίχνευσης του νουκλεϊκού οξέος ή αντιγόνου SARS-COV-2 σε ένα κλινικό δείγμα». Όπως όμως επισημαίνεται, επιβεβαιωμένα περιστατικά θεωρούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που εκτελούνται μεν εκτός εργαστηρίων, αλλά από εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Τονίζεται επίσης ότι οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι δύνανται να επηρεάσουν σημαντικά τα διαθέσιμα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης, και ειδικά «οι τρέχοντες δείκτες για την παρακολούθηση της έντασης και της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19» (ποσοστά ελέγχων, ποσοστά θετικότητας και ποσοστά κρουσμάτων).

Όπως μας ενημερώνει το ECDC, «η διαφοροποίηση στα ποσοστά δοκιμών και στα ποσοστά θετικότητας θα απαιτούσε επανεκτίμηση και προσαρμογή των τρεχόντων ορίων, ειδικά εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα κράτη μέλη ΕΕ/ΕΟΧ αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι αυτοέλεγχοι και ποια δεδομένα συλλέγονται».

Εικόνα goranitis
Γράφει για τεχνολογία, επιστήμη και ψηφιακή κουλτούρα σε περιοδικά, εφημερίδες και websites. Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και πρόσφατα ξεκίνησε ένα εντελώς άσχετο μεταπτυχιακό. Η συλλογή διηγημάτων «24» (Εκδόσεις Πατάκη) είναι το πρώτο του βιβλίο.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.