Το colpo grosso με το περιβαλλοντικό τέλος στον καφέ

Σε ποια τσέπη πηγαίνει η περιβαλλοντική εισφορά που επιβλήθηκε για να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μιας χρήσης; Πόσα πληρώνει ο καταναλωτής, πόσα χάνει ο δημόσιος κορβανάς και γιατί η Ελλάδα έτρεξε να εφαρμόσει κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη, βλάπτοντας χειρότερα το περιβάλλον;
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

«Η όλη ιστορία με την περιβαλλοντική εισφορά στα πλαστικά μιας χρήσης δεν εφαρμόζεται. Η πλειονότητα, ειδικά των μεμονωμένων καταστημάτων εστίασης, δεν το χτυπάει ξεχωριστά στην ταμειακή μηχανή, άρα δεν το αποδίδει στο κράτος», λέει στο inside story ο Βλάσσης Γεωργάτος.

Για τον κ. Γεωργάτο, ιδιοκτήτη της αλυσίδας γρήγορης εστίασης «Γρηγόρης Μικρογεύματα» (και βασικό μέτοχο της ελληνικής εταιρείας κατασκευής φουσκωτών σκαφών TECHNOHULL), η μη εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί άλλη μία συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο.

Η περιβαλλοντική εισφορά για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, σε εφαρμογή του νόμου 4736/2020 με τον οποίον ενσωματώθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική εισφορά, ύψους 0,05 ευρώ (0,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%) για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος, επιβάλλεται στους περιέκτες τροφίμων, τα κύπελλα ποτών και τα καλύμματα/καπάκια αυτών εφόσον:

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.