Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου

Αύγουστος 2016. Η Αθήνα απελαύνει έναν Ρώσο διπλωμάτη που έρχεται να αναλάβει καθήκοντα στην πρεσβεία ως Α’ Γραμματέας. Ένα μήνα μετά, το ίδιο κάνει η Ρωσία με Έλληνα διπλωμάτη. Ποιο είναι το σύννεφο που σκεπάζει τις φαινομενικά ανέφελες σχέσεις Αθήνας και Μόσχας, και τι σχέση έχει με την παρτίδα του σκακιού που παίζεται αυτήν τη στιγμή στον κόσμο;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
[TIME magazine]

Οι μέρες του Α’ Γραμματέα της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα ήταν από την αρχή μετρημένες. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, προτού καν αναλάβει επίσημα τη θέση του, εκλήθη τον περασμένο Αύγουστο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, καθώς ήταν «ανεπιθύμητο πρόσωπο». Οι πληροφορίες γι’ αυτόν ήρθαν από συμμαχική με την Ελλάδα χώρα, που παρακολουθεί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πού και ποιους στέλνει η ρωσική κυβέρνηση στις διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Οφθαλμός αντί οφθαλμού

Ο Α' Γραμματέας έφυγε από τη χώρα και η απάντηση των Ρώσων ήρθε σχεδόν αμέσως, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές, «στη βάση της αμοιβαιότητας». Επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα επρόκειτο να αναλάβει ένας εξαίρετος υπάλληλος, με καλή γνώση της γλώσσας και του πολιτισμού της φιλοξενούσας χώρας. Παρόλα αυτά, όπως ακριβώς ο Ρώσος συνάδελφός του στην Αθήνα, και αυτός εκλήθη, προτού προλάβει καλά καλά να αναλάβει τη θέση και εκδιώχθηκε ως persona non grata. Έτσι, πήρε τον δρόμο για τα… αποδυτήρια, προτού καν αρχίσει το παιχνίδι.

Το γεγονός ότι επέκειτο προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ήταν απλά μια λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πιάτ –που διαχειρίσθηκε τον πόλεμο στην Ουκρανία– έδινε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περίοδο που ο Έλληνας υπάλληλος εκδιωχνόταν, ήταν απλά σύμπτωση. Έτσι παίζεται το παιχνίδι αυτό.

Ένα ψυχροπολεμικό πλαίσιο

Εδώ και δύο χρόνια, η καρδιά της σύγκρουσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία χτυπά στην Ουκρανία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.