Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cebellingcat000_19w1xd.jpg
Ο Έλιοτ Χίγκινς. [Tolga Akmen/AFP]

Bellingcat: Μια «υπηρεσία πληροφοριών για τον λαό»

Ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής της βραβευμένης ερευνητικής πλατφόρμας Bellingcat, μιλάει στο inside story για το παρόν και το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και την ανασφάλεια που σκιάζει την καθημερινότητα κάθε επώνυμου ερευνητή. Eιδικά εάν εκείνος έχει προηγουμένως ενοχλήσει το καθεστώς Πούτιν όχι μία, αλλά πλείστες φορές.
Ο Έλιοτ Χίγκινς. [Tolga Akmen/AFP]

Τι ακριβώς χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια έρευνα που θα καταλήγει σε αποκαλύψεις που συγκλονίζουν; Χρήμα και διασυνδέσεις, θα απαντούσε κανείς. Πολύ χρήμα, για να πληρωθούν οι ειδήμονες που θα την τρέξουν. Και (υψηλές ή σκοτεινές) διασυνδέσεις, για να μπορέσουν οι ειδήμονες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένοχα μυστικά και πληροφορίες.

Ο 42χρονος Έλιοτ Χίγκινς έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη. Ο Βρετανός ιδρυτής της βραβευμένης ερευνητικής πλατφόρμας Bellingcat υποστηρίζει πως το μόνο που χρειάζεται (για αρχή) είναι ένας υπολογιστής με σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτό από μόνο του αρκεί πια για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο από ελεύθερα προσβάσιμες (open source) πληροφορίες, που εάν συνδυαστούν, αναλυθούν και διερευνηθούν, μπορούν με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε… «απίστευτες» αποκαλύψεις.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στην προσωπική πορεία του ιδίου του Χίγκινς. Που ξεκίνησε μεν αυτοδίδακτος, άνεργος και χωρίς πτυχίο από τη βολή της οικίας του στην Αγγλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, για να φτάσει στο σημείο να κάνει αποκαλύψεις αναφορικά με τις πιο σκοτεινές πτυχές του συριακού εμφυλίου μέσα από τη συνδυαστική ανάλυση δημόσια διαθέσιμων βίντεο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη