Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceolga2-2.jpg
Η φιλόσοφος Όλγα Σπάραγκα υπογράφει το βιβλίο της.[Από το αρχείο της ίδιας]

«Αυταπατάται όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μόνο με ειρηνικά μέσα»

Η φιλόσοφος και πολιτική πρόσφυγας Όλγκα Σπάραγκα, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του κινήματος για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία, μας μιλάει για τις διώξεις του καθεστώτος Λουκασένκο που συνεχίζονται, για την αλληλεγγύη των συμπατριωτών της προς τους Ουκρανούς και την εναντίωσή τους στη ρωσική αποικιοκρατία.
Η φιλόσοφος Όλγα Σπάραγκα υπογράφει το βιβλίο της.[Από το αρχείο της ίδιας]

Η Όλγκα Σπάραγκα εγκατέλειψε την πατρίδα της τον Οκτώβριο του 2020. Είναι μία ανάμεσα σε περίπου μισό εκατομμύριο συμπατριώτες της που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους τα τελευταία δύο χρόνια, για να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος Λουκασένκο. Η 48χρονη φιλόσοφος είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα της πρώτης ειρηνικής επανάστασης που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος – είναι μια επανάσταση σε εξέλιξη, όπως η ίδια επισημαίνει.

Η Σπάραγκα είναι μέλος της φεμινιστικής ομάδας του Συντονιστικού Συμβουλίου της εξόριστης λευκορωσικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής της οποίας είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Μετά τη φυγή της από το Μινσκ, κατέφυγε στο Βερολίνο, όπου ξεχώρισε ως η πιο ισχυρή φωνή της λευκορωσικής διασποράς στη Γερμανία. Το βιβλίο της Η επανάσταση έχει γυναικείο πρόσωπο: η περίπτωση της Λευκορωσίας, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 από τον γερμανικό εκδοτικό οίκο Suhrkamp, έχει γίνει μπεστ σέλερ. Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στη Βιέννη, από όπου μίλησε στο inside story.

 

IS: Την πρώτη φορά που επιχείρησα να σας ζητήσω συνέντευξη, μία συνάδελφός σας με ενημέρωσε πως είχατε συλληφθεί για δεύτερη φορά. 

Ναι, προφανώς με αναζητήσατε τον Οκτώβριο του 2020. Μέσα σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη