Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cemoldovadsc09527.jpg
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στο χωριό Παλάνκα της Μολδαβίας. [Ioana Epure]

Αποστολή στα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία

Η Μολδαβία μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες από μια μικρή χώρα με καλά κρασιά σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στη σκακιέρα του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόσφυγες από την Ουκρανία στο χωριό Παλάνκα της Μολδαβίας. [Ioana Epure]

Λίγες ώρες προτού φτάσει στον προορισμό του το νυχτερινό τρένο από το Βουκουρέστι στο Κισινάου, ο ιδιοκτήτης ενός Airbnb στέλνει μήνυμα στους επισκέπτες που έκλεισαν δωμάτιο λίγες ώρες πριν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Με αυτό τους ενημερώνει πως ήταν μόλις στη διαδικασία αναπροσαρμογής της τιμής της διαμονής, που πλέον διαμορφώθηκε από τα 100 ευρώ σε 240 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Image
1.jpeg

Ενα δωμάτιο σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στο Κισινάου κοστίζει αυτή τη στιγμή 300 ευρώ. Εκεί, οι ντόπιοι σταματούν τους ανθρώπους που κουβαλούν βαλίτσες και τους ρωτούν αν χρειάζονται οδηγίες ή βοήθεια για διαμονή, καθώς ένα κανονικό κρεβάτι είναι πολυτέλεια αυτές τις μέρες στη μικρή χώρα των μόλις 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία.

Image
dsc09285.jpeg

Αυτή είναι η Μολδαβία με μια ματιά από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή: μια χώρα εκτός ΕΕ, εκτός ΝΑΤΟ, με έναν ρωσικό θύλακα στο έδαφός της, η οποία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σηκώνει το βαρύτερο φορτίο από όλους τους γείτονες της Ουκρανίας.

«Είμαστε ο πιο ευάλωτος γείτονας της Ουκρανίας»

Έχει μείον έναν βαθμό στο συνοριακό πέρασμα της Παλάνκα, από την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη