Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ce000_par7304170.jpg
[Kostas Tsironis/AFP]

Απορρίπτονται αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη λόγω δόλου

Αυστηρά κρίνουν πλέον τα δικαστήρια τις αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από κατάσχεση/πλειστηριασμό. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πολλές αποφάσεις που αποδίδουν δόλο σε οφειλέτες και απορρίπτουν τις αιτήσεις τους.
[Kostas Tsironis/AFP]

Τα δικαστήρια δίνουν τον τελευταίο καιρό μια νέα ερμηνεία στον νόμο Κατσέλη –που προστατεύει την κύρια κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από κατάσχεση και πλειστηριασμό– με αποτέλεσμα να έχουν απορριφθεί αρκετές αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι οφειλέτες δημιούργησαν χρέη καθ’ υπέρβαση του μέτρου και της σύνεσης του μέσου καταναλωτή, διότι μολονότι γνώριζαν ότι στο μέλλον θα αδυνατούσαν να τα καλύψουν, προχωρούσαν στη λήψη δανεικών, αποδεχόμενοι πλήρως ως πιθανό αποτέλεσμα την αδυναμία πληρωμής τους και αψηφώντας τις συνέπειες.

Επισήμως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, που να μας λένε πόσες και σε τι ποσοστό είναι οι αιτήσεις που απορρίπτονται από τα Ειρηνοδικεία λόγω δόλου του δανειολήπτη. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν στο inside story ότι τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει αυστηροποίηση της ερμηνείας σε βάρος του οφειλέτη.

Κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου, τα Ειρηνοδικεία απέκλειαν την εμφάνιση δόλου του οφειλέτη κατά την ανάληψη του χρέους

Αυτό πάντως δεν ίσχυε το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου. Τότε, τα Ειρηνοδικεία απέκλειαν την εμφάνιση του δόλου του οφειλέτη κατά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη