Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Tags:
Guest Editor:
anti2.jpg
Tα μπλούμπερι είναι κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών.

Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και τι κάνουν, ποιες ειναι οι πηγές τους, τα οφέλη τους για την υγεία και η πιθανή ζημιογόνος δράση τους.
Tα μπλούμπερι είναι κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών.

Τα αντιοξειδωτικά είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού κατά της οξείδωσης. Αποτελούν μια στρατιά ουσιών που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων από την οξείδωση. Αντίπαλος τους είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι δράσεις των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών μπορούν να γίνουν κατανοητές μόνο σε συνδυασμό.

Αντιοξειδωτικά: τι είναι και τι κάνουν

Τα αντιοξειδωτικά παράγονται στο σώμα μας αλλά μπορούμε να τα λάβουμε και από την τροφή. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών που παράγονται στο σώμα είναι η γλουταθειόνη, το λιποϊκό οξύ και το συνένζυμο Q10.

Κάθε αντιοξειδωτικό αναλαμβάνει διακριτή δράση και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα με κάποιο άλλο. Αυτό που χαρακτηρίζει τα αντιοξειδωτικά ως ομάδα μορίων όμως είναι ουσιαστικά η κοινή χημική τους ιδιότητα, που είναι η ικανότητα τους να παρέχουν ηλεκτρόνια.

Για να γίνει ευκολότερη η κατανόηση της σημασίας των αντιοξειδωτικών θα πρέπει να μιλήσουμε για τις ελεύθερες ρίζες που αποτελούν τον εχθρό τους. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν:

  • Είτε να παραχθούν στον οργανισμό, σαν προϊόν του κυτταρικού μεταβολισμού, της φλεγμονής, της άσκησης, της μόλυνσης, του τραυματισμού, του άγχους, της ασθένειας, της ισχαιμίας
  • είτε να εισαχθούν μέσ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη