«Τα ανέκδοτα μας έσωσαν»: Το χιούμορ στην εποχή του Στάλιν

Αυτό που δεν καταλάβαινε το σταλινικό καθεστώς ήταν ότι τα αστεία εις βάρος του έδιναν στους πολίτες την απαραίτητη ανάσα για να κάνουν ακριβώς αυτό που ήθελε το καθεστώς από αυτούς: να παραμείνουν ήρεμοι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Εικόνα από το εξώφυλλο του βιβλίου «It's Only A Joke, Comrade!: Humour, Trust and Everyday Life under Stalin» του Jonathan Waterlow.

Σταλινισμός. Η λέξη πυροδοτεί στο μυαλό δεκάδες συνδέσεις, και το «αστείο» δεν είναι συνήθως μία από αυτές. Η λέξη είναι πλέον συνώνυμη με τον βίαιο και παντοδύναμο κρατικό έλεγχο που δεν άφηνε περιθώρια για γέλιο ή οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας. Κι όμως, τα αμέτρητα ημερολόγια, τα απομνημονεύματα και ακόμη και τα αρχεία του σοβιετικού κράτους αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι συνέχιζαν να σπάνε πλάκα αστειευόμενοι με τις συχνά τρομερές ζωές που αναγκάζονταν να ζήσουν στη σκιά των γκουλάγκ.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, τα σοβιετικά πολιτικά ανέκδοτα ήταν τόσο δημοφιλή, που ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ευχαριστιόταν να τα μαθαίνει και να τα επαναλαμβάνει. Όμως, 50 χρόνια νωρίτερα, κάτω από την παρανοϊκή και βίαιη ηγεμονία του Στάλιν, γιατί να μοιραστούν οι απλοί Σοβιετικοί πολίτες αστεία που γελοιοποιούσαν τους ηγέτες τους και το σύστημα, από τη στιγμή που διέτρεχαν τον κίνδυνο να σπάσει την πόρτα του σπιτιού τους το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων (Εν Κα Ντε Βε) και να τους χωρίσει βίαια από τις οικογένειές τους, πιθανότατα για πάντα;

Κι όμως, γελούσαν

Σήμερα γνωρίζουμε πως, όχι μόνο στο τραπέζι της κουζίνας, αλλά και στο τραμ, περιτριγυρισμένοι από ξένους και ίσως ακόμα πιο θαρραλέα στο εργοστάσιο, όπου οι εργάτες έπρεπε συνεχώς να αποδεικνύουν την απόλυτη αφοσίωσή τους στον σοβιετικό σκοπό, οι Σοβιετικοί έκαναν αστεία που σατίριζαν το καθεστώς και ακόμα και τον ίδιο τον Στάλιν.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.