Αναζητούν τους στρατηγούς του ξυλοδαρμού Μπουτάρη

Οι κινήσεις μιας οργάνωσης που ακούει στο όνομα Ιερός Λόχος, από το 2012 που ιδρύθηκε μέχρι την ημέρα που ξυλοκοπήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταφθάνει στο δικαστήριο την 23η Μαΐου για τη δίκη τεσσάρων ανδρών που του επιτέθηκαν. [Sakis Mitrolidis/AFP]

Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης γνωρίζει ότι η οργάνωση Ιερός Λόχος 2012 είναι πίσω από την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Ποιoς όμως είναι ο Ιερός Λόχος και τι σχέση έχει με τον ακροδεξιό χώρο της συμπρωτεύουσας; Ποια είναι η σχέση του με την μετωπική οργάνωση του χώρου, την «Χρυσή Αυγή» και με το εκκλησιαστικό περιβάλλον της συμπρωτεύουσας; Το inside story ρώτησε και έμαθε.

Ορισμένες από τις απαντήσεις δείχνουν πόσο προβληματική είναι και η στάση της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνει –με τη μαζική συμμετοχή βουλευτών της στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, για παράδειγμα– να αγκαλιάζει ταυτόχρονα την «βαθειά Θεσσαλονίκη» (παραπολιτικό, παραστρατιωτικό, παρα-αστυνομικό και παρεκκλησιαστικό περιθώριο) και τους ψηφοφόρους του παραδοσιακού κέντρου. Διότι απλά αυτό δεν γίνεται.

Πώς ιδρύθηκε ο Ιερός Λόχος

Ο Ιερός Λόχος ιδρύθηκε το 2012 και η πρώτη του δημόσια εμφάνιση είναι σε μία διαδήλωση στις 15 Ιουλίου 2012 στη Φλώρινα. Πρόκειται για μία οργάνωση ενηλίκων, με τη συμμετοχή ελάχιστων εφήβων που καλοβλέπουν τη «Χρυσή Αυγή», που το 2012 έχει μόλις πετύχει το ιστορικό της ρεκόρ με 6,97% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και 6,92% τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Σύμφωνα με έναν πρώην μέλος της οργάνωσης από πόλη της Μακεδονίας που μίλησε στο inside story, «η οργάνωση ιδρύθηκε από πρώην και νυν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων με ιδιαίτερη συμμετοχή ανάμεσά τους όσων προέρχονταν από τις ειδικές δυνάμεις…».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.