Αναδιαρθρώσεις δανείων: “Σκάει” το βράδυ, ό,τι ρυθμίζεται πρωί

Ένα στα δύο δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα είναι προβληματικό. Οι ρυθμίσεις που γίνονται για να τα σώσουν αποτυγχάνουν, η μία μετά την άλλη. Παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, που ενώ αναδιαρθρώθηκαν είναι πάλι “στα κόκκινα”.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας το επαναλαμβάνουν μονότονα εδώ και περίπου μια διετία: απαιτούνται μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες.

Ακούγεται “ξύλινο”, αλλά αποτελεί –μαζί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων– την καρδιά του προβλήματος της χώρας, που πρέπει να λυθεί για να ανακάμψει με βιώσιμους ρυθμούς η οικονομία.

Η τακτική των τραπεζών να “κλωτσάνε το τενεκεδάκι”

Η έκταση του προβλήματος των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων είναι γνωστή. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures–NPEs) ανέρχονται σε 104,8 δισ. ευρώ (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2016).

Ένα στα δύο δάνεια, δηλαδή, που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι τράπεζες, είναι είτε σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης, είτε έχει ρυθμιστεί και δεν έχει παρέλθει επαρκής χρόνος ομαλής εξυπηρέτησης, είτε τέλος είναι ενήμερο, αλλά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να εξοφληθεί, αν δεν ρευστοποιηθούν οι εξασφαλίσεις, που έχουν πάρει οι τράπεζες από τον δανειολήπτη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.