Ο φασίστας μέσα μας

Ο αντι-αυταρχισμός της ελληνικής κοινωνίας εξαντλείται στη Χρυσή Αυγή, το τέρας που βλέπουμε και καταλαβαίνουμε. Κατά τα άλλα ευχόμαστε με άνεση «κακό ψόφο» στα social media, στοχοποιούμε δημόσια πρόσωπα και χαιρόμαστε με την οικονομική δυσπραγία μέσων ενημέρωσης. Αυτή είναι μια μικρή ιστορία των άκρων και πώς παρεισέφρησαν στη ζωή μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Isaac Julien, Hate (Before Paradise Series), 2003, Digital print on Hannemuhle, Photorag Printed at Hare & Hound Press, Texas. [Victoria Miro Gallery, London]

Τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές συζητήσεις γύρω από το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι έχουν πάψει να είναι εύκολες ή ανάλαφρες. Αλλιώς κουβεντιάζαμε για την πολιτική 20 χρόνια πριν κι αλλιώς σήμερα και δεν είναι μόνο τα λόγια που άλλαξαν. Είναι πια διαφορετικός ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη δημόσια ζωή και η στάση μας μέσα σε αυτήν. Είναι πιο γρήγορη η οργή, πιο συναισθηματική η ψήφος. Πάνω από όλα, έχουμε πλέον να αναμετρηθούμε με μιαν εσωτερική αγριότητα που στην καλύτερη αποκαλύπτεται με χαιρέκακη ειρωνεία, στη χειρότερη με ανοικτή εχθρότητα.

Πώς μοιάζει ο φασισμός;

Όλα αυτά δεν θα είχαν και ιδιαίτερη σημασία, αν οι καιροί δεν ήταν περίεργοι. «Αν ο φασισμός ερχόταν αύριο, θα τον αναγνωρίζαμε;» αναρωτήθηκε πρόσφατα ο Guardian, απευθυνόμενος στη μετά-Brexit βρετανική κοινωνία.

Και παρόλο που η Ελλάδα διαφέρει από τη Βρετανία περισσότερο από όσο της μοιάζει, η ερώτηση έχει και εδώ την ίδια ισχύ: Τι θα συνέβαινε αν αύριο εμφανιζόταν ένας νέος φασισμός, ευειδής και κοστουμαρισμένος, ένας φασισμός που θα έκρυβε την αληθινή του φύση; Θα ήταν εύκολο να τον καταλάβουμε;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.