Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceai4132573_original.jpg

Τεχνητή νοημοσύνη: το στηθοσκόπιο του 21ου αιώνα

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες «απειλούν» με εξαφάνιση ανίατες ασθένειες όπως ο καρκίνος, καθώς μας οδηγούν στην εποχή των ακριβέστατων και έγκαιρων διαγνώσεων και των εξατομικευμένων θεραπειών.

Από την εμβληματική σκηνή του Star Wars στην οποία ρομπότ χειρουργούν τον Άνακιν Σκάιγουοκερ, μέχρι την αληθοφανέστατη απεικόνιση του εικονικού γιατρού GERTY στην ταινία «Φεγγάρι», ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας βρίθει από σχετικές αναφορές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι συσκευές και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται στην ιατρική δεν απαντώνται μόνο σε ταινίες και μυθιστορήματα, αλλά και στον πραγματικό κόσμο.

Η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της υγείας αναμένεται σαρωτική τα επόμενα χρόνια. Ο Medical Futurist αποκάλεσε την ΑΙ (Artificial Intelligence) «το στηθοσκόπιο του 21ου αιώνα», ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιδράσεις της θα είναι κολοσσιαίες. Αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για τη νέα εποχή της υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα, η ανάλυση των Big Data (του ανυπολόγιστου όγκου ιατρικών δεδομένων), η αλληλούχιση του DNA σε μεγάλη κλίμακα και η εξέλιξη της γονιδιωματικής, η πρόοδος της νανοτεχνολογίας, το 3D printing (ιατρικών εργαλείων ή ακόμη και ανθρώπινων οργάνων), τα βλαστοκύτταρα, η γενικευμένη χρήση των wearable και των trackers, συντείνουν ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά (ίσως και οριστικά) πλήθος ασθενειών που μέχρι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη