Γιατί δεν κάνει τίποτα για τον ρατσισμό το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ;

Οι αστυνομικοί που πυροβολούν και σκοτώνουν πολίτες (ή τους πατάνε με το γόνατο) καταδικάζονται πολύ σπάνια στις ΗΠΑ. Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει τον ρόλο του επόπτη, δεν λέει σχεδόν τίποτα για τις προφανείς φυλετικές διακρίσεις στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Διαδηλωτές ενάντια στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός άοπλου μαύρου άνδρα, στη Μιννεσσότα των ΗΠΑ, 28 Μαΐου 2020. [Kerem Yucel/AFP]

Στις 20 Οκτωβρίου του 2014, ο αστυνομικός του Σικάγο Τζέισον βαν Ντάικ πυροβόλησε 16 φορές, σκοτώνοντας τον Αφροαμερικανό έφηβο Λάκαν ΜακΝτόναλντ. Δεκατέσσερις από αυτές τις βολές προφανώς έγιναν την ώρα που ο ΜακΝτόναλντ βρισκόταν στο έδαφος. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και η αποπομπή του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας, μέχρι η δίκη εναντίον του βαν Ντάικ για δολοφονία πρώτου βαθμού να οδηγήσει, τον Οκτώβριο του 2018, σε καταδίκες για δύο λιγότερο σημαντικά εγκλήματα: αυτά της δολοφονίας δευτέρου βαθμού και της βιαιοπραγίας. Πριν από τους πυροβολισμούς, ο βαν Ντάικ είχε ήδη καταταγεί ανάμεσα στο χειρότερο 3% των αστυνομικών, μετά από ισχυρισμούς ότι μεταχειριζόταν υπερβολική βία, κάτι που τον είχε καταστήσει «προβληματικό αξιωματικό» πριν ακόμη σκοτώσει τον ΜακΝτόναλντ. Αυτή η υπόθεση είναι αξιοσημείωτη, όχι για τη βία που διαπράχθηκε από έναν λευκό αστυνομικό εναντίον ενός άοπλου Αφροαμερικανού, αλλά επειδή αφορά μια σπάνια περίπτωση στην οποία το νομικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών έλεγξε εξονυχιστικά μία υπόθεση πυροβολισμού από αστυνόμους. Τα δικαστήρια στις ΗΠΑ έχουν κάνει ελάχιστες παρεμβάσεις γενικότερα στα θέματα μαζικής παρακολούθησης, μαζικής βίας και μαζικής φυλάκισης που πλήττουν τους μαύρους πολίτες της χώρας.

Ο πυροβολισμός του Λακάν ΜακΝτόναλντ. Προσοχή, το βίντεο μπορεί να σας ταράξει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.