Τζαν Ντουντάρ: Ο δημοσιογράφος που ο Έρντογαν αποκαλεί τρομοκράτη

Έως τον Αύγουστο 2016 διηύθυνε τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη, κεντροαριστερή εφημερίδας της Τουρκίας. Αλλά στη χώρα του η δημοσιογραφία είναι επικίνδυνο επάγγελμα και ο Τζαν Ντουντάρ βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στις φυλακές Σιλίβρι. Πλέον αυτοεξόριστος στο Βερολίνο, μιλά στο inside story για μια δύσκολη διαδρομή που συνεχίζεται.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
O αυτοεξόριστος στη Γερμανία Tζαν Ντουντάρ μιλά στο inside story για την δίωξη του από το καθεστώς Έρντογαν. [OZAN KOSE / AFP]

Ο άνδρας που μπήκε στην αμφιθεατρική αίθουσα και πήρε αθόρυβα τη θέση του στο πάνελ των ομιλητών, είναι ο πιο διάσημος Τούρκος δημοσιογράφος και από τους γνωστότερους αγωνιστές για την ελευθερία του Τύπου διεθνώς. Ο 55χρονος Τζαν Ντουντάρ βρέθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ως υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Έκφρασης. Σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους από ολόκληρη την Ευρώπη αίθουσα, ο Ντουντάρ άνοιξε τη σύντομη ομιλία του δίνοντας προκαταβολικά την απάντηση στην ερώτηση που όλοι είχαμε στο νου μας: Το ίδιο Ευρωκοινοβούλιο που σήμερα τον τιμούσε, λίγες ημέρες νωρίτερα είχε με τεράστια πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αιτία η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση του Ταγίπ Έρντογαν, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.