Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cevoutsis075_aswestopoulos-debateat160126_nphk5.jpg
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον Ε' Αντιπρόεδρο Δημήτριο Κρεμαστινό. [Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto]

Οι 854 αντισυνταγματικές τροπολογίες της περιόδου 2015-2018

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να είπε το 2015 ότι το κόμμα του «είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», αλλά η κυβέρνησή του δεν δίστασε να καταθέσει τα χρόνια της διακυβέρνησής του 854 τροπολογίες, εκ των οποίων πάνω από τις μισές ήταν –αντισυνταγματικά– εκπρόθεσμες.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον Ε' Αντιπρόεδρο Δημήτριο Κρεμαστινό. [Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto]

Στις 8 Φεβρουαρίου 2015 υφάνθηκε στη Βουλή μία ιστορική στιγμή για την ελληνική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα του κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. «Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού, θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας στο τέλος εκείνης της ομιλίας, φανερά συγκινημένος από την ιστορική συγκυρία.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε και οι πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο μάλλον δείχνουν ότι δεν είναι κάθε λέξη από το Σύνταγμα της χώρας, ούτε από τον Κανονισμό της Βουλής. Εξηγούμε τι εννοούμε με απλά λόγια: τον περασμένο Ιανουάριο δημοσιεύσαμε ένα ρεπορτάζ για τις εκπρόθεσμες και άσχετες τροπολογίες που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδια που καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές. Πρόκειται για μία πρακτική που εφάρμοσαν διαχρονικά όλα τα κυβερνώντα κόμματα στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, παρότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Τόσο ως ελάσσων, όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη