Τα 20 άρθρα του inside story που διαβάστηκαν περισσότερο το 2018

Με το τέλος της χρονιάς κάνουμε μια ανασκόπηση στα άρθρα του inside story που συζητήθηκαν και διαβάστηκαν περισσότερο. Για να μην χάσετε κανένα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

Από το ξεκίνημα του στο inside story έχουν δημοσιευτεί πάνω από 1700 άρθρα, εκ των οποίων περίπου τα 600 γράφτηκαν μέσα στο 2018. Εδώ συγκεντρώσαμε τα 20 που διαβάστηκαν περισσότερο από τους αναγνώστες και τους συνδρομητές μας τον χρόνο που πέρασε. Η σειρά παρουσίασης των άρθρων είναι χρονολογική, ας αρχίσουμε λοιπόν την αντίστροφη μέτρηση από το πιο πρόσφατο άρθρο.

1. Αυτοκτονίες και εξαφανίσεις στην ταραγμένη θάλασσα

Τι συμβαίνει μακριά από τη στεριά και πώς μπορεί μια αυτοκτονία ή εξαφάνιση να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα. Το πρώτο μέρος της έρευνας του Γιάννη Παπαδόπουλου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μια άγνωστη πτυχή του σκληρού κόσμου της θάλασσας σε πλοία ελληνικών συμφερόντων, ενώ στο δεύτερο μέρος τα εγκλήματα στα διεθνή ύδατα που έμειναν ανεξιχνίαστα.

2. Έρευνα: Τα τρολ και οι ψεύτικοι λογαριασμοί των κομμάτων στο Twitter

Το φθινόπωρο του 2018 δημοσιεύσαμε σε τρία κείμενα την έρευνα του Θοδωρή Χονδρόγιαννου για τρολ και ψεύτικους λογαριασμούς στο ελληνικό Twitter. Στο πρώτο μέρος δημοσιεύσαμε τη μαρτυρία ενός πρώην τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς ξεκίνησαν τα τρολ στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς και λογαριασμούς που υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο Twitter. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσαμε μία σειρά από fake accounts που στηρίζουν στελέχη της ΝΔ, με το τελευταίο μέρος να είναι αφιερωμένο σε μαρτυρίες δημοσιογράφων που έχουν πέσει θύμα bullying στο Twitter.

3. Φάκελος: Uber

Παρότι η Uber το 2018 δραστηριοποιούνταν ήδη για χρόνια στην Ελλάδα, κανείς δεν είχε εμβαθύνει δημοσιογραφικά στις πτυχές της παρουσίας της. Ο Σταύρος Μαλιχούδης συγκέντρωνε πληροφορίες για μήνες και τον Μάρτιο του 2018 δημοσίευσε τέσσερα ρεπορτάζ, τα οποία ανέδειξαν τους τρόπους με τους οποίους οι συνεργαζόμενες με την Uber εταιρείες παρανομούσαν, την διαδρομή στο εξωτερικό των χρημάτων που καταβάλλονταν στην εταιρεία, και τις εργασιακές συνθήκες για τους οδηγούς, φτάνοντας έως την ψήφιση του νέου νόμου και το παρασκήνιο της παύσης της λειτουργίας της εφαρμογής UberX. Βρείτε όλα τα σχετικά άρθρα από τον Σταύρο Μαλιχούδη συγκεντρωμένα εδώ.

4. Φάκελος: ΕΡΤ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το κλείσιμο της ΕΡΤ, το inside story ξεκίνησε μία μεγάλη και μακροχρόνια έρευνα για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Το αποτέλεσμα ήταν να δημοσιεύσουμε μέσα στο 2018 έξι κείμενα, τα οποία άπτονται ποικίλων θεμάτων, από τις εξωτερικές παραγωγές και τον ρόλο του παλαιοκομματικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΕΡΤ έως την αγορά τηλεοπτικών δικαιωμάτων ποδοσφαιρικών ομάδων της Super League και της Football League. Βρείτε όλα τα σχετικά άρθρα από τον Θοδωρή Χονδρόγιαννο συγκεντρωμένα εδώ.

5. Έρευνα: Κατασπατάληση των πόρων του προσφυγικού

Το 2017 ο Σταύρος Μαλιχούδης δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ σχετικά με τις συμβάσεις για εκατοντάδες περισσότερους πρόσφυγες που υπογράφονταν σε ορισμένα κέντρα φιλοξενίας της χώρας, το οποίο κινητοποίησε αργότερα σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς (OLAF). Καθώς το ζήτημα της αξιοποίησης των χρημάτων του προσφυγικού ήταν από εκείνα που οι συνδρομητές μας ήθελαν να διερευνήσουμε, όπως φάνηκε και στο #YourStory2, το 2018 δημοσιεύσαμε δύο ακόμη έρευνες σχετικά με την σίτιση των προσφύγων, τόσο για τις εκατομμύρια μερίδες φαγητού που αγοράζονταν χωρίς να καταναλωθούν, όσο και τις απροσδόκητες συμμαχίες εταιρειών στα νησιά του Αιγαίου που οδηγούν σε έσοδα δεκάδων εκατ. για τις ίδιες.

6. Τα παιδιά-πεταλούδες υποφέρουν από τη χειρότερη ασθένεια που ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ

Η πομφολυγώδης επιδερμόλυση είναι μια σπάνια γενετική νόσος, με ελάχιστα περιθώρια αντιμετώπισης στις πιο επιθετικές μορφές της. Μια Ελληνίδα που έχασε την οκτώ μηνών κόρη της από τη νόσο μας εξομολογείται τη συγκλονιστική εμπειρία της, ενώ ο πρόεδρος των Ελλήνων ασθενών και των οικογενειών τους μας μιλάει για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των αρμοδίων. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Γορανίτη εδώ.

7. Τα ένοχα μυστικά και το παρασκήνιο του διαζυγίου Κοτζιά-Τσίπρα

Όταν έγινε γνωστή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν άντεξε να παραμείνει στη θέση του μερικούς μήνες ακόμα, αφού η κυβέρνηση διανύει τον τελευταίο της χρόνο. Για όσους γνωρίζουν το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο του, το ερώτημα είναι πώς κατάφερε να παραμείνει 3,5 χρόνια και σχετικά αδιατάρακτα. Διαβάστε το άρθρο της Βασιλικής Σιούτη εδώ.

8. Φάκελος: Folli-Follie

Το inside story παρουσιάζει μια σειρά άρθρων και ένα χρονοδιάγραμμα με όλα τα γεγονότα από τις αρχές Μαΐου 2018, όταν η επενδυτική εταιρεία Quintessential Capital Management κατήγγειλε την Folli Follie για μαγείρεμα των οικονομικών της στοιχείων. Αποδείχθηκε ότι η καθυστέρηση της διερεύνησης της καταγγελίας δεν απέτρεψε το ξέσπασμα του σκανδάλου. Βρείτε όλα τα σχετικά άρθρα από τον Χρήστο Ιωάννου και τον Τάσο Τέλλογλου συγκεντρωμένα εδώ.

 

9. Σειρά podcast: Η Κατηγορούμενη

Η Κατερίνα κρίθηκε ένοχη για την εν ψυχρώ δολοφονία της γιαγιάς της. Eπιμένει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώα. Ότι είναι θύμα δικαστικής πλάνης. Eίναι πράγματι έτσι; Ακούστε την ιστορία της σε έξι επεισόδια. Βρείτε το podcast από την Κατερίνα Οικονομάκου εδώ

10. Πώς οι κυβερνήσεις χειραγωγούν τα social media με bots και πληρωμένα trolls

Τόσο σε δημοκρατίες όσο και σε δικτατορίες και καταπιεστικά καθεστώτα, τα bots και οι αλγόριθμοι είναι βασικά όπλα στα πεδία των κυβερνο-μαχών, που αποσκοπούν στη χειραγώγηση του κοινού. Διαβάστε το άρθρο του Γιάννη Γορανίτη εδώ.

11. Το μυστήριο με το ιαπωνικό πλοίο που έσωσε πρόσφυγες στη Σμύρνη

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, ξέσπασε η φωτιά στη Σμύρνη. Τότε ο πλοίαρχος του ιαπωνικού εμπορικού πλοίου TOKEI MARU άδειασε τα αμπάρια του και πέταξε στη θάλασσα πολύτιμα εμπορεύματα, για να σώσει 825 Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες μεταφέροντάς τους στον Πειραιά, μακριά από την οργή των Τούρκων. Το όνομά του και η τύχη του πλοίου είναι ακόμα σήμερα άγνωστα. Διαβάστε το άρθρο της Σοφίας Χριστοφορίδου εδώ.

12. Τακτικές “Greek Statistics” από Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Πυροσβεστικής

​Με μία επικοινωνιακή επίθεση σε τρία μέτωπα (Βρυξέλλες-Ιταλία-Ελλάδα), η Κομισιόν ισχυρίστηκε πως από το 2010 όχι μόνο δεν έγιναν περικοπές στην πυροπροστασία, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν οι δαπάνες της Πυροσβεστικής. Τα στοιχεία λένε μια διαφορετική ιστορία. Διαβάστε το άρθρο του Νικόλα Λεοντόπουλου εδώ.

13. Οι φονικές πυρκαγιές, ο σχεδιασμός αντιμετώπισης και η αλυσίδα των ευθυνών

Η ελληνική πολιτεία διαθέτει στα χαρτιά και σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και σχέδιο εκκένωσης περιοχών από τους πολίτες, όταν τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα διαθέσιμα μέσα. Το inside story παρουσιάζει την αλυσίδα των δράσεων, τις αρμοδιότητες και τις ενδεχόμενες ευθύνες των εμπλεκομένων στο συμβάν της Ανατολικής Αττικής που κατέληξε σε Εθνική Τραγωδία, την Δευτέρα και Τρίτη, 23 και 24 Ιουλίου 2018. Διαβάστε το άρθρο των Χρήστου Ιωάννου και Σταύρου Μαλιχούδη εδώ

14. «Σελφίτιδα»: Ποζάρω, άρα υπάρχω

Ο πλανήτης βρίσκεται παγιδευμένος σε μια κατάσταση εφηβικής κρίσης, όπου ο απροκάλυπτος ναρκισσισμός και η ανάγκη για αποδοχή κυριαρχούν. Διαβάστε το άρθρο της Αλίνας Χατζιδάκι εδώ.

15. «Severna»: εικόνες και αντίλαλοι από την «άλλη» Μακεδονία

Το φθινόπωρο του 2013 ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας επισκέφθηκε την «Βόρεια» (Severna) Μακεδονία –τότε ακόμη «Μακεδονία», στην πράξη, για άπαντες εκτός ελληνικών συνόρων. Σε διάστημα εννέα ημερών γύρισε μέρος της χώρας, συνομιλώντας με απλούς πολίτες κάθε ηλικίας και εθνοτικής καταγωγής. Αναχωρήσε πονοκεφαλιασμένος, με πολύ περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε πριν φθάσει και με μια έντονη ανησυχία. Διαβάστε το άρθρο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα εδώ.

16. Πώς να πλάσετε έναν ανθεκτικό παιδικό εγκέφαλο

 Ξεχάστε τις ταμπέλες όπως «ντροπαλός», «φοβητσιάρα», «επιθετικός», που παλιότερα ακολουθούσαν ένα παιδί σε όλη τη ζωή του. Η πρόσφατη ανακάλυψη που κλόνισε τα θεμέλια της νευροεπιστήμης είναι πως ο εγκέφαλος αλλάζει ασταμάτητα, μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία. Διαβάστε το άρθρο της Κατερίνας Λομβαρδέα εδώ.

17. Έρευνα: Το χρυσωρυχείο του telemarketing και ο Φίλιππος Βρυώνης

Δεκάδες επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρο και Ρουμανία, τζίροι εκατομμυρίων και χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν το εταιρικό οικοσύστημα με το οποίο φαίνεται να σχετίζεται ο «καναλάρχης» Φίλιππος Βρυώνης. Διαβάστε το άρθρο της Ελίζας Τριανταφύλλου εδώ
Είχε προηγηθεί και το πρώτο μέρος: Πόσο Versace είναι τα Versace 19.69 σου;

18. Ο αδυσώπητος ρωσικός πόλεμος ενάντια στο Φανάρι

Είναι υπόγειος, βρώμικος και διεξάγεται σε πολλά μέτωπα: στην Ουκρανία, στο Άγιον Όρος, στους Αγίους Τόπους. Ο πόλεμος που έχει κηρύξει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η ρωσική εκκλησία, ελεγχόμενη απολύτως από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, μαίνεται εδώ και χρόνια. Διαβάστε το άρθρο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα εδώ.

​19. Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι εδώ και δεκαετίες αγαπημένο οικονομικό καταφύγιο για Ρώσους επιχειρηματίες, που την χρησιμοποιούν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους και απαιτούν την άμεση εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Οι θεσμοί της μικρής δημοκρατίας άντεξαν τις πιέσεις, μέχρι ένα σημείο. Βρείτε το ρεπορτάζ εδώ: Μέρος Α΄ και Μέρος Β' 

Δεν προλαβαίνετε να το διαβάσετε; Άκουσε το podcast από τον Τάσο Τέλλογλου:

 

20. Inside podcasts

Όταν ξεκινούσε το 2018, το inside story εγκαινίαζε τη σειρά των podcast του. Τώρα υπάρχουν διαθέσιμα 20 podcast, στα οποία οι συντάκτες του inside story αφηγούνται τις ιστορίες τους. Aκούστε τα inside podcasts εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.