Αυτοκτονίες και εξαφανίσεις στην ταραγμένη θάλασσα

Τι συμβαίνει μακριά από τη στεριά και πώς μπορεί μια αυτοκτονία ή εξαφάνιση να θεωρηθεί εργατικό ατύχημα. Το inside story παρουσιάζει για πρώτη φορά μια άγνωστη πτυχή του σκληρού κόσμου της θάλασσας σε πλοία ελληνικών συμφερόντων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[Aris Messinis/AFP]

Το φορτηγό πλοίο, με πλήρωμα Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς, είχε βάλει ρότα για τη Σιγκαπούρη όταν το μεσημέρι της 2ας Ιανουαρίου 2016 ο καμαρότος ειδοποίησε έντρομος τη γέφυρα: «Ο μάγειρας είναι στην κουζίνα και αιμορραγεί».

Μέσα σε δύο λεπτά ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός αντίκρισαν έναν άνθρωπο μαινόμενο. Ο 49χρονος Φιλιππινέζος μάγειρας Ε.X. επιχειρούσε να αυτοκτονήσει με ένα κουζινομάχαιρο. Το πλήρωμα που έσπευσε στην κουζίνα προσπαθούσε να τον πείσει να παραδώσει το μαχαίρι, αλλά αυτό έμοιαζε αδύνατο. Πέρασε μία ώρα μέχρι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να καταφέρουν να τον ακινητοποιήσουν.

Όπως προκύπτει από μαρτυρίες μελών του πληρώματος που είναι σε γνώση του inside story, ο λοστρόμος αφόπλισε τον μάγειρα. Αμέσως περιποιήθηκαν τις πληγές του, τον έδεσαν για λόγους ασφαλείας σε ένα φορείο και τον μετέφεραν στην καμπίνα του. Ο πλοίαρχος έδωσε αυστηρές οδηγίες: Ο μάγειρας δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να μείνει μόνος.

Ορίστηκαν 24ωρες βάρδιες για τη φύλαξή του και η πόρτα της καμπίνας δεν επρόκειτο να κλείσει ξανά. Το πόδι της καρέκλας του φύλακα πατούσε στη μέσα πλευρά της καμπίνας για να την εμποδίζει να κλειδώσει. Το φινιστρίνι σφραγίστηκε με σύρμα και λουκέτο και απομακρύνθηκαν από τον χώρο όλα τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε νέα απόπειρα αυτοκτονίας. Για οποιαδήποτε κίνηση του μάγειρα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος.

Τρεις ημέρες αργότερα, όμως, ο Ε.Χ. βρέθηκε νεκρός. Είχε αυτοκτονήσει στο μπάνιο του πλοίου.

***

Η ιστορία του 49χρονου μάγειρα δεν είναι μοναδική. Σύμφωνα με στοιχεία που είναι σε γνώση του inside story, από το 2010 μέχρι και το 2016 τουλάχιστον άλλοι πέντε ναυτικοί που εργάζονταν σε πλοία ελληνικών συμφερόντων αυτοκτόνησαν (σε τέσσερις περιπτώσεις έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν). Συμπτωματικά όλοι ήταν Φιλιππινέζοι υπήκοοι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.