Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
egainia.jpg
Τελετή θεμελίωσης του νοσοκομείου στις 12 Σεπτεμβρίου 1993.

20 χρόνια Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Η δωρεά που συνοδεύτηκε από πόλεμο λάσπης

Άνοιξε τις πόρτες του στη δυτική Θεσσαλονίκη σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 1999. Είχαν προηγηθεί δέκα χρόνια εντατικής προσπάθειας, από τα οποία δεν έλειψαν οι απογοητεύσεις και οι τρικλοποδιές, που όμως δεν κατέβαλαν τους δωρητές αδελφούς Παπαγεωργίου.
Τελετή θεμελίωσης του νοσοκομείου στις 12 Σεπτεμβρίου 1993.

Κατά τη δεκαετία του 80, το λεγόμενο νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών εξαγγελλόταν από τους πολιτικούς προεκλογικά, αλλά ξεχνιόταν μετεκλογικά. Το θέμα κυριαρχούσε στις συζητήσεις της εποχής, και κάπως έτσι άνοιξε ξανά η κουβέντα γι’ αυτό ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1989, στο καφέ του Τόττη, στην πλατεία Αριστοτέλους. Στην παρέα ήταν μεταξύ άλλων και ο σιατιστινός επιχειρηματίας Νίκος Παπαγεωργίου, που πλέον είχε εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. «Τότε σκέφτηκα “πώς μπορώ να βοηθήσω;”. Το συζητώ με τον αδελφό μου Λεωνίδα και αποφασίζουμε να κάνουμε δωρεά 30 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουμε να στηθεί αυτό το συνοικιακό νοσοκομείο. Δεν φανταζόμασταν ότι θα εξελισσόταν έτσι όπως εξελίχθηκε. Μιλούσαμε για ένα συνοικιακό νοσοκομείο για τις Δυτικές Συνοικίες, με 200-300 κρεβάτια και φτάσαμε σήμερα τα 750» μου εξομολογείται ο δωρητής.

Κάπως έτσι ξεκινά η περιπέτεια της δημιουργίας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Το μοντέλο λειτουργίας του ήταν και παραμένει πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα: ένα δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μη κερδοσκοπικό, προσβάσιμο από όλους τους ασθενείς, με τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας ενός ιδιωτικού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη