Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
1968.jpg
Robert Lebeck, Jackie Kennedy and Lee Radziwill at the funeral of Robert Kennedy, New York, 1968. Joan Rabascall, Atomic Kiss, 1968, Acrylic on canvas. Bruno Barbey, Place de la Bastille, May 13th, 1968.

1968: Η χρονιά που θα άλλαζε τον κόσμο

Πριν ακριβώς μισό αιώνα, ο πλανήτης σημαδεύτηκε από καθοριστικά ιστορικά γεγονότα και πράξεις ανυπακοής από άκρη σε άκρη του. Από τον Μάη του Παρισιού έως τους Ολυμπιακούς του Μεξικό, αυτά είναι τα γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια ιστορία.
Robert Lebeck, Jackie Kennedy and Lee Radziwill at the funeral of Robert Kennedy, New York, 1968. Joan Rabascall, Atomic Kiss, 1968, Acrylic on canvas. Bruno Barbey, Place de la Bastille, May 13th, 1968.

Το 1968, η πιο έντονη χρονιά μετά τον Β’ΠΠ, κατάπιε μια ολόκληρη δεκαετία και παρ’ ολίγον να χωνέψει έναν αιώνα. Ήταν για πολλούς η χρονιά που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν τον άλλαξε, κάποιοι ότι δεν τον άλλαξε όσο θα μπορούσε και κάποιοι ότι τον άλλαξε προς το χειρότερο.

Μισό αιώνα αργότερα, η αποτίμηση της επιδραστικότητας και της σημασίας του συγκεκριμένου έτους δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ομόφωνη. Το αποτύπωμα όμως του 1968 παραμένει πανίσχυρο στο σύγχρονο περιβάλλον. Ακολουθήστε μας σε ένα rewind στα σημαντικότερα γεγονότα μιας χρονιάς που αντανακλάται μέχρι σήμερα.

30 Ιανουαρίου, Βιετνάμ

Η γιορτή του Τετ είναι η σπουδαιότερη της χρονιάς για τους Βιετναμέζους, καθώς ταυτίζεται με την αρχή μιας νέας χρονιάς στο σεληνoηλιακό ημερολόγιο του Βιετνάμ. Έως το 1968, στη διάρκεια του εμφυλίου που είχε ξεκινήσει από το 1955, την πρώτη μέρα του Τετ εφαρμοζόταν άτυπη κατάπαυση του πυρός. Όμως τα ξημερώματα της 30ης Ιανουαρίου 1968, αντί για τους εορτασμούς, ξεκίνησε μια πρωτοφανής επίθεση από βορειοβιετναμέζους στρατιώτες σε συνεργασία με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του νοτίου Βιετνάμ. Η αιφνιδιαστική έφοδος στη Σαϊγκόν και άλλες πόλεις του νότου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη