1968: Η χρονιά που θα άλλαζε τον κόσμο

Πριν ακριβώς μισό αιώνα, ο πλανήτης σημαδεύτηκε από καθοριστικά ιστορικά γεγονότα και πράξεις ανυπακοής από άκρη σε άκρη του. Από τον Μάη του Παρισιού έως τους Ολυμπιακούς του Μεξικό, αυτά είναι τα γεγονότα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια ιστορία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Robert Lebeck, Jackie Kennedy and Lee Radziwill at the funeral of Robert Kennedy, New York, 1968. Joan Rabascall, Atomic Kiss, 1968, Acrylic on canvas. Bruno Barbey, Place de la Bastille, May 13th, 1968.

Το 1968, η πιο έντονη χρονιά μετά τον Β’ΠΠ, κατάπιε μια ολόκληρη δεκαετία και παρ’ ολίγον να χωνέψει έναν αιώνα. Ήταν για πολλούς η χρονιά που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν τον άλλαξε, κάποιοι ότι δεν τον άλλαξε όσο θα μπορούσε και κάποιοι ότι τον άλλαξε προς το χειρότερο.

Μισό αιώνα αργότερα, η αποτίμηση της επιδραστικότητας και της σημασίας του συγκεκριμένου έτους δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ομόφωνη. Το αποτύπωμα όμως του 1968 παραμένει πανίσχυρο στο σύγχρονο περιβάλλον. Ακολουθήστε μας σε ένα rewind στα σημαντικότερα γεγονότα μιας χρονιάς που αντανακλάται μέχρι σήμερα.

30 Ιανουαρίου, Βιετνάμ

Η γιορτή του Τετ είναι η σπουδαιότερη της χρονιάς για τους Βιετναμέζους, καθώς ταυτίζεται με την αρχή μιας νέας χρονιάς στο σεληνoηλιακό ημερολόγιο του Βιετνάμ. Έως το 1968, στη διάρκεια του εμφυλίου που είχε ξεκινήσει από το 1955, την πρώτη μέρα του Τετ εφαρμοζόταν άτυπη κατάπαυση του πυρός. Όμως τα ξημερώματα της 30ης Ιανουαρίου 1968, αντί για τους εορτασμούς, ξεκίνησε μια πρωτοφανής επίθεση από βορειοβιετναμέζους στρατιώτες σε συνεργασία με το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του νοτίου Βιετνάμ. Η αιφνιδιαστική έφοδος στη Σαϊγκόν και άλλες πόλεις του νότου βρήκε ανέτοιμους τους νότιους αλλά και τους Αμερικανούς συμμάχους τους. Οι Βιετκόνγκ χτυπούσαν ταυτόχρονα τουλάχιστον 100 καίριους στόχους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.