#YourStory2: Πες μας τι θέλεις να μάθεις

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 18:00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24 πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση που ανέδειξε τις τρεις προτάσεις που θα γίνουν άρθρα στο inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Μετά την περσινή του επιτυχία, το #ΥourStory, που προκάλεσε το ενδιαφέρον της ερευνητικής ομάδας του The Membership Puzzle Project, συνεχίστηκε για δεύτερη χρονιά. Το #YourStory2 είναι μια πρωτοβουλία συμμετοχικής δημοσιογραφίας με στόχο την ενεργή εμπλοκή των αναγνωστών και τη συνδημιουργία άρθρων με τους συντάκτες του inside story.

Οι αναγνώστες είχαν την δυνατότητα να στείλουν έως και τις 5 Μαρτίου στο [email protected] ιδέες για θέματα που τους απασχολούν είτε στην καθημερινότητά τους, είτε σε ευρύτερο πλαίσιο (κοινωνικό, θεσμικό, πολιτικό, οικονομικό κ.α.).

Όλοι όσοι μας έστειλαν πρόταση ήταν καλεσμένοι στο workshop που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου, 17:30-20:00 στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν περίπου 50 αναγνώστες, οι οποίοι ανέπτυξαν, μαζί με τους δημοσιογράφους του inside story, την ιδέα τους: από την αξιολόγηση της πληροφορίας και την συγκέντρωση του υλικού και των απαραίτητων στοιχείων, στην παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για έρευνα.

Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν οι έξι ιδέες για το επόμενο στάδιο, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους αναγνώστες, με την καθοδήγηση των δημοσιογράφων του inside story, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου, 18:00-20:00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24. Το κοινό, μετά από μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα διαδικασία παρουσίασης, ψήφισε τις τρεις που θα προχωρήσουν σε δημοσίευση. Περισσότερα για αυτήν την συναρπαστική εκδήλωση στον Ιανο μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που έγραψε ο συντάκτης μας Σταυρος Μαλιχούδης. 

Λόγω της σημαντικότητας πολλών προτάσεων, ωστόσο, σκοπός του inside story είναι να διερευνηθούν και να δημοσιευθούν και άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του YourStory2.  

Σκοπός του #YourStory2, εξάλλου, δεν ήταν μόνο η συμμετοχή των αναγνωστών μας με την κατάθεση των ιδεών τους, αλλά η ενεργή συμμετοχή τους στην αξιολόγηση της πληροφορίας, την έρευνα και την παραγωγή της είδησης. Ο στόχος, μάλιστα, είναι διπλός: από τη μία, ο αναγνώστης να μάθει περισσότερα για τις αρχές, τις δυσκολίες και τις πρακτικές της δημοσιογραφίας, και από την άλλη ο δημοσιογράφος να ακούσει, να αλληλεπιδράσει και να καταλάβει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό.

Φέτος είχαμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με το εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την επικεφαλής του εργαστηρίου, επίκουρη καθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτελούνταν από τα εξής βήματα:

1. Deadline υποβολής: Δευτέρα 5 Μαρτίου

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποστείλουν την ιδέα τους με email στο [email protected], απαντώντας σύντομα στις παρακάτω ερωτήσεις (λιγότερο από μία σελίδα Α4):

 • Ποιο είναι το θέμα που τους απασχολούσε; Τι είχε συμβεί;
 • Γιατί πίστευαν ότι αξίζει να καλυφθεί το ζήτημα; Ποιο ήταν το ενδιαφέρον του;
 • Υπήρχαν πρωτογενείς πηγές και στοιχεία;

2. Workshop

Τρίτη 13 Μαρτίου, 17:30-20:00 | Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Οι αναγνώστες που κατέθεσαν τις ιδέες τους και οι δημοσιογράφοι του inside story διαμόρφωσαν και εξέλιξαν από κοινού τις προτάσεις, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας και συγκεκριμένων κριτηρίων. H Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, καθοδήγησε τους συμμετέχοντες σχετικά με τη μεθοδολογία που θα ακολουθούνταν στην πορεία, ενώ οι δημοσιογράφοι, Γιάννης Γορανίτης, Χρήστος Ιωάννου, Φώτης Κόλλιας, Κατερίνα Λομβαρδέα, Σταύρος Μαλιχούδης, Μαργαρίτα Μιχελάκου, Κατερίνα Οικονομάκου και Ελίζα Τριανταφύλλου, μοιράστηκαν μαζί τους τις λεπτομέρειες της σε βάθος έρευνας. Στη συνέχεια, επιλέχθηκαν οι έξι ιδέες για το επόμενο στάδιο.

 

 


3. Προετοιμασία παρουσίασης

Υπό την καθοδήγηση δημοσιογράφων, οι έξι επιλαχόντες προετοιμάστηκαν για την τελική παρουσίαση.


4. Εκδήλωση #YourStory2

Πέμπτη 29 Μαρτίου, 18:00-20:00 | βιβλιοπωλείο Ιανός, Σταδίου 24

Μετά από μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα διαδικασία παρουσίασης, όσοι βρέθηκαν στον Ιανό ψήφισαν για να ξεχωρίσουν τις προτάσεις που θα ήθελαν να υλοποιηθούν από το inside story. Οι τρεις αυτές ιδέες θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και θα δημοσιευθούν στο inside story μέχρι το τέλος του έτους. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης:

 

 

Οι ιδέες όπως προέκυψαν από τη ψηφοφορία, είναι:

 1. Κοινωνικός ρατσισμός στην Δυτική Αττική, από τις τέσσερις μαθήτριες της 3ης λυκείου του 2ο λυκείου Αγίας Βαρβάρας
 2. Κατασπατάληση των πόρων του προσφυγικού, από τον Ισαάκ Ξανθόπουλο.
  Το inside story εμβαθύνει στο ζήτημα της κακοδιαχείρισης των πόρων του προσφυγικού με μια σειρά από ρεπορτάζ, που σκοπό έχουν να διερευνήσουν τι πραγματικά απέγιναν τα κοινοτικά κονδύλια:
  2.1. Οι εκατοντάδες ανύπαρκτοι πρόσφυγες που σιτίζουν οι εταιρείες catering
  2. 2. Γιατί κατέληξαν στα σκουπίδια εκατομμύρια μερίδες φαγητού
  2.3. Το μοίρασμα της σίτισης των προσφύγων στα νησιά
 3. Καύση Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, από τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο
 4. Η θέση της γυναίκας στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από την Βάλια Πετροπούλου. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
 5. Το παράδειγμα διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, από την Αμαλία Ζέπου. Διαβάστε το άρθρο εδώ.
 6. Η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, από την Μιράντα Ξαφά. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Σημαντικές ημερομηνίες #YourStory2
Προθεσμία Υποβολής Δευτέρα 5 Μαρτίου
Workshop #YourStory2 Τρίτη 13 Μαρτίου
Εκδήλωση στον ΙΑΝΟ Πέμπτη 29 Μαρτίου​
Όροι συμμετοχής
 • Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «The Whole Story Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρία» (η Εταιρία) προκηρύσσει διαγωνισμό με θέμα «#YourStory: Κάτι ξέρεις», σε τρία στάδια, όπως αναλυτικά περιγράφεται ανωτέρω (ο Διαγωνισμός).
 • Σκοπός του διαγωνισμού είναι η εκπαίδευση, η προώθηση της δημοσιογραφικής μεθοδολογίας καθώς και η διασκέδαση των συμμετεχόντων.
 • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πρόσωπα άνω των 18 ετών.
 • Η διάρκεια του Διαγωνισμού ορίζεται από 8 Ιανουαρίου έως 29 Μαρτίου 2018.
 • Ο τρόπος ανάδειξης των νικητών του Διαγωνισμού ορίζεται αναλυτικά ανωτέρω. Οι συμμετέχοντες αποδέχονται ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν βασίζονται αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια και στην ανέλεγκτη κρίση της Εταιρίας και είναι οριστικά.
 • Οι νικητές του Διαγωνισμού θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στην διεύθυνση από την οποία εστάλησαν οι συμμετοχές.
 • Η Εταιρία δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν άκαρπες προσπάθειες ειδοποίησης των νικητών που οφείλονται σε μη λήψη ή μη ανάγνωση από αυτούς, για οποιονδήποτε λόγο, του ηλεκτρονικού μηνύματος.
 • Η υποβληθείσα ιδέα στον Διαγωνισμό πρέπει να είναι πρωτότυπη, δηλαδή να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς που την υποβάλλουν και να μην έχει δημοσιευθεί αλλού. Οι συμμετέχοντες δηλώνουν και εγγυώνται ότι το υλικό με το οποίο συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, , ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς και διατηρούν κάθε δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης και διάθεσης αυτού. Επίσης δηλώνουν ότι υλικό αυτό δεν παραβιάζει κανενός είδους πνευματικά δικαιώματα ή δικαιώματα προσωπικότητας τρίτων, άλλως έχουν αποκτήσει νόμιμα κάθε είδους πνευματικά ή άλλα δικαιώματα και εν γένει συμμορφώνεται πλήρως με την κείμενη νομοθεσία.
 • Με τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό οι συμμετέχοντες εκχωρούν τυχόν πνευματικά δικαιώματα τους επί του πάσης φύσεως υλικού της συμμετοχής τους στο Διαγωνισμό στην Εταιρία, προκειμένου το υλικό αυτό να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Διαγωνισμού αλλά και για τους σκοπούς της εκδήλωσης και την τυχόν δημοσίευση από το inside story.
 • Αποκλειστική κυρία και δικαιούχος χρήσης και εκμετάλλευσης κάθε μορφής περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων χωρίς κανένα περιορισμό του υλικού εν όλω ή εν μέρει, που θα προκύψει από τη συμμετοχή των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό κατά τα ανωτέρω, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που δύναται να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης και σχετίζεται με τους συμμετέχοντες και τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό, καθίσταται η Εταιρία, για οποιοδήποτε σκοπό σχετικό με τις δραστηριότητές της. Οι συμμετέχοντες (δηλώνουν με την συμμετοχή τους ρητά και ανεπιφύλακτα ότι δεν διατηρούν καμία αξίωση για καταβολή πνευματικών ή άλλων δικαιωμάτων από την ως άνω εκμετάλλευση. Ειδικότερα, και προς άρση πάσης αμφιβολίας, οι συμμετέχοντες δηλώνουν και αποδέχονται ρητώς ότι μεταβιβάζουν στην Εταιρία όλα τα του υλικού απορρέοντα δικαιώματα και εξουσίες τους, χωρίς χρονικό ή άλλο περιορισμό τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του τρόπου ή του μέσου εκμετάλλευσής τους, καθώς και το αποκλειστικό δικαίωμα μεταβίβασης ή/και παραχώρησης άδειας χρήσης των δικαιωμάτων και εξουσιών αυτών σε τρίτους χωρίς να διατηρούν καμία οικονομική αξίωση ή άλλη απαίτηση έναντι της Εταιρίας. Εφόσον απαιτηθεί, οι Συμμετέχοντες θα υπογράψουν σχετική δήλωση/έγγραφο που αφορά στη μεταβίβαση των εν λόγω δικαιωμάτων κατά τα ανωτέρω.
 • Η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης, χωρίς χρονικό ή άλλο περιορισμό τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του τρόπου ή του μέσου εκμετάλλευσής τους, κάθε μορφής περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων χωρίς κανένα περιορισμό του υλικού των συμμετεχόντων που θα προκύψει από τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό, καθώς και κάθε άλλου στοιχείου που δύναται να τύχει εμπορικής εκμετάλλευσης και σχετίζεται με αυτούς και τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό, για οποιοδήποτε σκοπό σχετικό με τις δραστηριότητές της, καθώς και για σκοπούς διαφήμισης και προώθησης των δραστηριοτήτων της. Οι νικητές και οι συμμετέχοντες δηλώνουν με τη συμμετοχή τους ρητά και ανεπιφύλακτα ότι δεν διατηρούν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον καμία αξίωση ή οικονομική απαίτηση για οποιασδήποτε μορφής αμοιβή ή αποζημίωση από την Εταιρία ή/και από τυχόν τρίτους στους οποίους θα παραχωρηθεί η χρήση ή/και η εκμετάλλευση του υλικού από την Εταιρία. Εφόσον απαιτηθεί, οι Νικητές και οι Διαγωνιζόμενοι που θα επιλεγούν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού κατά τα ανωτέρω θα υπογράψουν σχετική δήλωση ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αφορά στη μεταβίβαση των εν λόγω δικαιωμάτων κατά τα ανωτέρω.
 • Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, η Εταιρία θα τηρήσει αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων [Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (e-mail), Αριθμό Τηλεφώνου (σταθερού και κινητού), Πόλη και Διεύθυνση Κατοικίας], τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για το σκοπό της διενέργειας του Διαγωνισμού. Τα δεδομένα δύνανται να διαβιβαστούν και σε συνεργάτες της Εταιρίας που ενεργούν κατ’ εντολή και για λογαριασμό της για τον ως άνω σκοπό.
 • Ήδη με την υποβολή της συμμετοχής στον Διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες δίνουν την συγκατάθεσή τους στην Διοργανώτρια να τηρήσει αρχείο με τα ανωτέρω προσωπικά δεδομένα για τον ως άνω σκοπό.
 • Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό παρέχουν τη συγκατάθεση και εξουσιοδότησή τους στην Εταιρία για την προβολή του Διαγωνισμού και των αποτελεσμάτων του μέσω ραδιοφώνου, μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και τηλεόρασης ή/και του Διαδικτύου.
 • Κατά την διενέργεια του Διαγωνισμού, ενδέχεται να δημιουργηθεί πάσης φύσεως υλικό (ενδεικτικά οπτικό, ακουστικό, οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις κ.λ.π), το οποίο θα αναρτηθεί σε ιστοσελίδες, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Εταιρίας και σε επίγεια, καλωδιακά και ψηφιακά κανάλια κατά την απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Εταιρίας. Οι συμμετέχοντες δίνουν στην Εταιρία το δικαίωμα δημοσίευσης του ονόματός και της εικόνας τους, για διαφημιστικούς σκοπούς σε οποιοδήποτε μέσο και με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς οικονομική ή άλλη απαίτηση από μέρους τους. Εφόσον απαιτηθεί, οι συμμετέχοντες θα υπογράψουν σχετική δήλωση ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αφορά στην εν λόγω συναίνεση κατά τα ανωτέρω.
 • Κάθε συμμετέχων και κάθε υποκείμενο των προσωπικών δεδομένων, έχει το δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης καθώς και το δικαίωμα αντίρρησης για την επεξεργασία των δεδομένων του σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 έως 13 του Ν. 2472/1997 περί προστασίας από επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα ως άνω δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν είτε μέσω αποστολής συστημένης επιστολής στην Εταιρία, στη διεύθυνση Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 2107295605 από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά το διάστημα 13:00 μ.μ.-17:00 μ.μ), υπεύθυνος δε επεξεργασίας για τις ανάγκες του νόμου αυτού ορίζεται η Εταιρία.
 • Η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή/και να ανακαλέσει ή να ματαιώσει τον Διαγωνισμό ή να μεταβάλει τις ημερομηνίες διεξαγωγής του ή και οποιονδήποτε άλλο όρο του, με ειδοποίηση πριν από την έναρξη ισχύος της μεταβολής. Οι μεταβολές αυτές θα γνωστοποιούνται στο κοινό είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την έναρξη ισχύος της μεταβολής μέσω της Ιστοσελίδας. Κάθε τέτοια μεταβολή θα είναι δεσμευτική για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν αποκτούν εκ του λόγου αυτού κανένα δικαίωμα για αποζημίωση ή οιαδήποτε άλλη αξίωση έναντι της Εταιρίας. Η Εταιρία μπορεί επίσης να διακόψει τον Διαγωνισμό χωρίς προειδοποίηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος ή ανωτέρας βίας. Σε περίπτωση δε ματαίωσης του Διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δεν αποκτούν οποιοδήποτε δικαίωμα, απαίτηση και αξίωση κατά της Εταιρίας ούτε νομιμοποιούνται ή δικαιούνται να ζητήσουν τη συνέχιση του Διαγωνισμού ή οποιαδήποτε αποζημίωση λόγω οποιασδήποτε μεταβολής του. Περαιτέρω η Εταιρία διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συμμετοχή οιουδήποτε συμμετέχοντα που κατά την ανέλεγκτη κρίση της δεν συμμορφώνεται ή/και παραβιάζει τους παρόντες όρους ή/και την ελληνική νομοθεσία. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οι συμμετέχοντες ουδεμία αξίωση δύνανται να προβάλλουν κατά της Εταιρίας.
 • Οι παρόντες όροι διέπονται και συμπληρώνονται από το ελληνικό δίκαιο. Κάθε διαφορά σχετικά με το Διαγωνισμό, που ενδέχεται να προκύψει στο μέλλον, υποβάλλεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστηρίων της Αθήνας.
 • Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό συνεπάγεται την πλήρη γνώση των αναλυτικών όρων συμμετοχής καθώς και συνιστά ανεπιφύλακτη αποδοχή τους και την συνακόλουθη παραίτηση των συμμετεχόντων από κάθε σχετική αξίωση, απαίτηση και δικαίωμα έναντι της Εταιρίας.
 • Για οποιαδήποτε πληροφορία ή παράπονο σχετικά με το Διαγωνισμό οποιοσδήποτε συμμετέχων ή τρίτος μπορεί να αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην διεύθυνση [email protected].

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.