Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cesyggrou.jpg
Άποψη της λεωφόρου Συγγρού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Λεωφόρος Συγγρού: Οι σφαίρες στον βασιλιά, ο Άγιος Σώστης και η «πρόοδος πολυτελείας» που σκοτώνει

Από την κατασκευή της στο «γύρισμα» του 19ου προς τον 20ό αιώνα, η λεωφόρος Συγγρού –το πρώτο οδικό «άνοιγμα» της Αθήνας προς τη θάλασσα– συνδέθηκε με πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που επέδρασαν σημαντικά στον ελληνικό λαό και σημάδεψαν την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή.
Άποψη της λεωφόρου Συγγρού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο επιχειρηματίας, τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός θεωρείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ελληνική ιστορία του 19ου αιώνα. Το όνομά του συνδέθηκε, αφενός, με το σκάνδαλο των Λαυρεωτικών (1873-1875) και την πτώχευση της Ελλάδας το 1893 (όταν ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης είπε την ιστορική φράση «Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν») και, αφετέρου, με πλήθος φιλανθρωπικών έργων και την μετά θάνατο (1899) παραχώρηση της περιουσίας του, μέσω κληροδοτημάτων και δωρεών, στο ελληνικό δημόσιο (το Κτήμα Συγγρού ανάμεσα στο Μαρούσι και την Κηφισιά, το μέγαρό του στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, που σήμερα στεγάζει το υπουργείο Εξωτερικών, το ομώνυμο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων στα Ιλίσια κ.ά.).

Image
foto_2.jpeg
Ο Ανδρέας Συγγρός (1830-1899) σε πίνακα του Γεώργιου Ιακωβίδη.

Στην εποχή του χαρακτηριζόταν ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνθρωπος στη χώρα, μετά τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Ωστόσο, ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήριζε συχνά ως «χρυσοκάνθαρο», ο μαρξιστής ιστορικός Γιάννης Κορδάτος τον αντιμετώπισε ως «μηχανορράφο και επιδέξιο πολιτικάντη», ενώ ο δημοσιογράφος και ιστορικός Τάσος Βουρνάς σημειώνει πως έκανε τις ευεργεσίες «για να εξαγοράσει τις αμαρτίες του».

Image
foto_3.jpeg
Αφιερωματική έκδοση στον «μεγάλο εθνικό ευεργέτη» Ανδρέα Συγγρό, αμέσως μετά τον θάνατό του το 1899.

Ανάμεσα στις δωρεές του ήταν και η χρηματοδότηση της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη