Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceputincandle000_328u4uh.jpg
Ο Βλ. Πούτιν στην πασχαλινή λειτουργία στη Μόσχα, 23 Απριλίου 2022. [ALEXANDER NEMENOV/AFP]

Εγκλήματα πολέμου: Ασκήσεις επί χάρτου αλλά λίγες πράξεις

Η Ελλάδα διακηρύσσει ότι θέλει να βοηθήσει στη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμα μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο τη Σύμβαση της Καμπάλα, που θα της έδινε τη δυνατότητα δίωξης αδικημάτων διεθνούς δικαιοδοσίας.
Ο Βλ. Πούτιν στην πασχαλινή λειτουργία στη Μόσχα, 23 Απριλίου 2022. [ALEXANDER NEMENOV/AFP]

H εφαρμογή του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου είναι αδύνατη στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει την ιδρυτική του συνθήκη, το Καταστατικό της Ρώμης. Ούτε η Ουκρανία είχε δεχθεί την πράξη της Ρώμης για τη σύσταση του Δικαστηρίου (το οποίο διαφέρει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρότι έχει στην ίδια πόλη την έδρα του), αλλά στην αρχή του πολέμου αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του για κάποια αδικήματα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δυνατότητες να διωχθεί η ρωσική ηγεσία και επιμέρους κρατικά όργανα που συνέπραξαν σε εγκλήματα πολέμου, αν οι εθνικές έννομες τάξεις εξοπλιστούν με τη δυνατότητα να διώκουν αδικήματα διεθνούς δικαιοδοσίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν κυρώσει και μεταφέρει στο εσωτερικό τους δίκαιο τη σύμβαση της Καμπάλα του 2010, η οποία αποτελείται από τροποποιήσεις του Καταστατικού της Ρώμης, που υιοθετήθηκαν κατά την Αναθεωρητική Διάσκεψη του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που έλαβε χώρα το 2010 στην Καμπάλα της Ουγκάντα.

Image
ukraine000_328x7pe.jpg
Ένας oυκρανός στρατιώτης κοιτάζει μέρος ενός ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπεσε σε ένα χωράφι στο Bohodarove της ανατολικής Ουκρανίας, στις 25 Απριλίου 2022, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. [Yasuyoshi CHIBA/AFP]

Η σύμβαση της Καμπάλα και το αδίκημα της επίθεσης

Τι είναι αυτό που κατάφεραν στην Καμπάλα το 2010; Με απλά λόγια, από το 1945 και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη