Αν ζούσες για να δουλεύεις, θα άξιζε να ζεις;

Η «ολική εργασία» είναι όρος που επινόησε ο γερμανός φιλόσοφος Γιόζεφ Πίπερ αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σημαίνει τη διαδικασία κατά την οποία τα ανθρώπινα όντα μετατρέπονται σε εργαζόμενους και τίποτε άλλο. Είμαστε στα πρόθυρα του να γίνουμε ακριβώς αυτό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Gustave Caillebotte, Raboteurs de parquet (τμήμα του έργου). [Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais/Patrice Schmidt]

Φανταστείτε ότι η εργασία είχε κατακτήσει τον κόσμο. Θα ήταν το κέντρο γύρω από το οποίο θα περιστρεφόταν η υπόλοιπη ζωή. Τότε όλα τα άλλα θα υποτάσσονταν στην εργασία. Τότε σιγά σιγά, σχεδόν ανεπαίσθητα, οτιδήποτε άλλο –τα παιχνίδια που παίζονταν κάποτε, τα τραγούδια που τραγουδούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι έρωτες που εκπληρώνονταν, οι γιορτές που γιορτάζονταν– θα έμοιαζε με την εργασία και τελικά θα γινόταν εργασία. Και τότε θα ερχόταν μια στιγμή, η οποία θα ήταν σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη, όταν οι πολλοί κόσμοι που υπήρχαν κάποτε, προτού η εργασία κατακτήσει τον κόσμο, θα εξαφανίζονταν εντελώς από τα πολιτιστικά αρχεία, έχοντας πέσει στη λήθη.

Και πώς, σε αυτόν τον κόσμο της απόλυτης εργασίας, οι άνθρωποι θα σκέφτονταν, θα ακούγονταν και θα ενεργούσαν; Όπου κι αν κοίταζαν, θα έβλεπαν εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους και ανέργους, και δεν θα υπήρχε κανείς μη καταμετρημένος σε αυτή την απογραφή. Παντού θα επαινούσαν και θα αγαπούσαν την εργασία, ευχόμενοι ο ένας στον άλλον το καλύτερο για μια παραγωγική μέρα, ανοίγοντας τα μάτια τους για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες τους και κλείνοντάς τα μόνο για να κοιμηθούν. Παντού θα υποστηριζόταν το ήθος της σκληρής δουλειάς ως το μέσο με το οποίο θα άγγιζε κανείς την επιτυχία, ενώ η τεμπελιά θα θεωρούνταν το μεγαλύτερο αμάρτημα. Παντού μεταξύ των παρόχων περιεχομένου, των μεσιτών της γνώσης, των αρχιτεκτόνων της συνεργασίας και των επικεφαλής νέων τμημάτων θα ακουγόταν αδιάκοπη φλυαρία για ροές εργασίας, σχέδια και ορόσημα, για τη μεγέθυνση, τη μετατροπή των ιδεών σε χρήμα και την ανάπτυξη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.