Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
syria.jpg

Η ζωή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

Τους επικαλούνται όλοι: Πρώτος ο ηγέτης της χώρας που τους φιλοξενεί, δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει το καθήκον της και ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι. Από κοντά και εκείνοι που, όχι αβάσιμα, κάνουν λόγο για «εργαλειοποίηση» και σκοτεινά παιχνίδια στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων.

Το πώς διαβιούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά και το πώς τους αντιμετωπίζει ο μέσος Τούρκος πολίτης μπορούν να μας εξηγήσουν πολλά για τις πρόσφατες κινήσεις του Έρντογαν στα σύνορά μας.

Πόσοι και πού

Προτού καλά καλά ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει τα πρώτα στρατόπεδα με κοντέινερ για πρόσφυγες. Η κυρίαρχη άποψη στην Άγκυρα ήταν ότι η κρίση θα ήταν όλως προσωρινή και ότι η πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού ήταν υπόθεση μηνών. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Στον τρίτο χρόνο της συριακής κρίσης ο αριθμός των Σύρων στην Τουρκία είχε φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. Έναν χρόνο αργότερα μετρούσαν 2,5 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για 3.588.131 πρόσφυγες το 2020. Ωστόσο, ο αριθμός αποτυπώνει μόνο όσους έχουν λάβει προσωρινά δελτία ταυτότητας. Η τουρκική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών υποστηρίζει ότι άλλοι 400.000 Σύροι βρίσκονται στην Τουρκία παρανόμως και άρα το άθροισμα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια συνολικά.

Image
prosfyges.jpg

Μπορεί, ωστόσο, να διατυπώσει κανείς μια επιμέρους επιφύλαξη, λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική μετακίνηση προσφύγων προς Δυσμάς το 2015. Από τους καταγραφέντες κατά την είσοδό τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη