Η ζωή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

Τους επικαλούνται όλοι: Πρώτος ο ηγέτης της χώρας που τους φιλοξενεί, δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει το καθήκον της και ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και άλλοι. Από κοντά και εκείνοι που, όχι αβάσιμα, κάνουν λόγο για «εργαλειοποίηση» και σκοτεινά παιχνίδια στις πλάτες απελπισμένων ανθρώπων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Το πώς διαβιούν οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία αλλά και το πώς τους αντιμετωπίζει ο μέσος Τούρκος πολίτης μπορούν να μας εξηγήσουν πολλά για τις πρόσφατες κινήσεις του Έρντογαν στα σύνορά μας.

Πόσοι και πού

Προτού καλά καλά ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει τα πρώτα στρατόπεδα με κοντέινερ για πρόσφυγες. Η κυρίαρχη άποψη στην Άγκυρα ήταν ότι η κρίση θα ήταν όλως προσωρινή και ότι η πτώση του καθεστώτος της Δαμασκού ήταν υπόθεση μηνών. Τα πράγματα, ωστόσο, εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

Στον τρίτο χρόνο της συριακής κρίσης ο αριθμός των Σύρων στην Τουρκία είχε φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. Έναν χρόνο αργότερα μετρούσαν 2,5 εκατομμύρια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει λόγο για 3.588.131 πρόσφυγες το 2020. Ωστόσο, ο αριθμός αποτυπώνει μόνο όσους έχουν λάβει προσωρινά δελτία ταυτότητας. Η τουρκική Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών υποστηρίζει ότι άλλοι 400.000 Σύροι βρίσκονται στην Τουρκία παρανόμως και άρα το άθροισμα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια συνολικά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.