Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
zac.jpg

Ο Ζακ Εμπραχίμ, o πατέρας του και οι ρίζες της τζιχάντ στις ΗΠΑ

Πολύ πριν ο κόσμος μάθει τον Ανουάρ Αλούακι, τον θεωρητικό της τζιχάντ στη Δύση και τον άνθρωπο που θεωρείτο το νούμερο δύο της Αλ Κάιντα, ο εχθρός της Αμερικής ήταν ο Σαΐντ Νοσέρ. Ο Ζακ Εμπραχίμ ήταν μόλις εφτά χρονών όταν ο πατέρας του σκότωσε τον αρχηγό του Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας και έγινε ο πρώτος Αμερικανός Ισλαμιστής τρομοκράτης.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Ελ-Σαΐντ Νοσέρ έφτασε στις ΗΠΑ το 1981 και απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα το 1989. Ήταν ένας πιστός μουσουλμάνος, αλλά όχι πολύ φανατικός, παντρεμένος με τρία παιδιά, που εργαζόταν ως επιστάτης στη Νέα Υόρκη όταν άρχισε να επισκέπτεται το τέμενος αλ-Φαρούκ, αυτό που αργότερα το FBI θα αποκαλέσει «γραφείο της Τζιχάντ στο Τζέρσεϊ». Εκεί διαβάζει όλο και περισσότερο ακραίους κήρυκες του σαλάφι Ισλάμ και ραγδαία ριζοσπαστικοποιείται. Δεν έχει δώσει ενδείξεις για τις νέες του πεποιθήσεις, πέρα από το ότι κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του (είναι άλλωστε σύνηθες ανάμεσα στους κύκλους των τζιχάντι τις επιθέσεις να τις πραγματοποιούν αυτοί που είναι υπεράνω πάσης υποψίας). Παράλληλα παίρνει κάποια στρατιωτική εκπαίδευση (μάλλον μαθήματα σκοποβολής σε μάντρες του Νιού Τζέρσεϊ) με αρχικό σκοπό να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει εναντίον των Σοβιετικών.

Στις τοπικές συνάξεις της ομάδας των ακραίων μουσουλμάνων παίρνει συχνά μαζί του και τον γιο του, Ζακ. Σε εκείνες τις συναντήσεις προετοιμάζει τελικά τη δολοφονία του ραβίνου Μέιρ Καχάνε, ιδρυτή του (ακραίου) Συνδέσμου Εβραϊκής Άμυνας, ο οποίος –ειρήσθω εν παρόδω– τη δεκαετία του 1970 σχεδίαζε βιολογική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη