Οι φυλές των υποψήφιων ευρωβουλευτών [Μέρος Α'–ΣΥΡΙΖΑ]

Ποιοι ζητούν την ψήφο μας για μία έδρα από τις 21 που θα καταλάβει η χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πώς παρουσιάζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, τα γνωστικά τους προσόντα και τη σταδιοδρομία τους, ποιες «κατηγορίες» σχηματίζουν και ποιες ελλείψεις διαπιστώνει ο αναγνώστης-ψηφοφόρος στα βιογραφικά τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο του 2018. [Frederick Florin/AFP]

Tην ερχόμενη Κυριακή –στις 26 Μαΐου 2019– ο έλληνας ψηφοφόρος θα κληθεί στις κάλπες να επιλέξει με τον «σταυρό» του τους 21 ευρωβουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι έλληνες βουλευτές καταλαμβάνουν το 2,79% σε σύνολο 751 ευρωβουλευτών. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα μειωθεί σε 705 όταν η Μεγάλη Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε., χωρίς όμως να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών των άλλων χωρών (αντίθετα κάποιες χώρες θα αυξήσουν τον αριθμό τους, όχι όμως η Ελλάδα). Ο αριθμός των εκπροσώπων κάθε χώρας στην Ευρωβουλή είναι ανάλογος του πληθυσμού της, αλλά ισχύει η αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, δηλαδή καμία χώρα δεν μπορεί να έχει λιγότερους από 6 ή περισσότερους από 96 βουλευτές, ενώ ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 751 (750 συν τον πρόεδρο). Οι βουλευτές συγκροτούν ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση, και όχι την εθνικότητά τους.

Οι απαιτήσεις μιας έδρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρκετά υψηλές –πέραν του νομοθετικού έργου, αλλά και των πρωτοβουλιών, μελετών και προτάσεων που εξυπηρετούν και προάγουν ειδικά, αλλά και εθνικά συμφέροντα και παρεμβάσεις– και χρήζουν υψηλού επιπέδου προσόντων, επαγγελματικής εμπειρίας και εξειδικευμένων, πολλές φορές, γνώσεων, ανεξάρτητα των επιλογών που κάνουν τα κόμματα και στο τέλος οι ψηφοφόροι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.