Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χαμηλή διατροφική τους αξία

Ακόμα και τα λεγόμενα «φυτικά» μπιφτέκια, περιέχουν διάφορα χημικά για να γίνουν εύγευστα. Δύο νέες μελέτες εξηγούν γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά για την υγεία μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
[Binyamin Mellish/Pexels]

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% ή και περισσότερο των θερμίδων που καταναλώνονται. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου παχυσαρκίας και διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνονθυλεύματα διάφορων βιομηχανικών συστατικών (όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικές ουσίες και τεχνητές γεύσεις), τα οποία συγχωνεύονται στα προϊόντα διατροφής με μια σειρά διαδικασιών παραγωγής.

Τα ζαχαρούχα ποτά και πολλά δημητριακά για το πρωινό είναι υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως και πιο πρόσφατες καινοτομίες, όπως τα λεγόμενα «φυτικά» μπιφτέκια, τα οποία συνήθως αποτελούνται από απομονωμένες πρωτεΐνες και άλλα χημικά, που κάνουν τα προϊόντα εύγευστα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.