Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Tags:
cecerealspexels-binyamin-mellish-108291.jpg
[Binyamin Mellish/Pexels]

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χαμηλή διατροφική τους αξία

Ακόμα και τα λεγόμενα «φυτικά» μπιφτέκια, περιέχουν διάφορα χημικά για να γίνουν εύγευστα. Δύο νέες μελέτες εξηγούν γιατί τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι βλαβερά για την υγεία μας.
[Binyamin Mellish/Pexels]

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% ή και περισσότερο των θερμίδων που καταναλώνονται. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν συνδεθεί με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κινδύνου παχυσαρκίας και διάφορων χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η άνοια.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνονθυλεύματα διάφορων βιομηχανικών συστατικών (όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικές ουσίες και τεχνητές γεύσεις), τα οποία συγχωνεύονται στα προϊόντα διατροφής με μια σειρά διαδικασιών παραγωγής.

Τα ζαχαρούχα ποτά και πολλά δημητριακά για το πρωινό είναι υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως και πιο πρόσφατες καινοτομίες, όπως τα λεγόμενα «φυτικά» μπιφτέκια, τα οποία συνήθως αποτελούνται από απομονωμένες πρωτεΐνες και άλλα χημικά, που κάνουν τα προϊόντα εύγευστα.

Οι έντονες βιομηχανικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων καταστρέφουν τη φυσική δομή των συστατικών των τροφίμων και αφαιρούν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά.

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε καλά ότι τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη