Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceprofist.jpg

Πώς θα σώσουμε τις μνήμες

Τα τελευταία χρόνια δεκάδες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα διασώζουν κομμάτια ιστορίας, με την καταγραφή προσωπικών μαρτυριών. Τι προσπάθειες γίνονται για να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Αρχείο Αφηγήσεων Ζωής και ποια είναι η σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προφορικής ιστορίας στα σχολεία; Ένα θέμα που ζήτησαν οι αναγνώστες του inside story.

Mετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η τρίτη ιστορία, που ήταν μια ιδέα της αναγνώστριας του inside story Σοφίκας Ελευθερουδάκη.


Η μνήμη διαμορφώνεται συλλογικά και γι' αυτό οι αναμνήσεις δεν είναι αποκλειστικά ατομικές. Τα βιώματα των ανθρώπων σχηματίζονται μέσα σε μία συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία, στο πλαίσιο μιας οικογένειας, μιας υπο-ομάδας, ενός κοινωνικού συνόλου, του οποίου αναπόφευκτα υπήρξαν μέρος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι προσωπικές μνήμες και εμπειρίες εκτός από συλλογική διάσταση αποκτούν συχνά και ιστορική αξία. Φωτίζουν τον δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες γενιές για τις επόμενες, ενώ παράλληλα αποτυπώνουν όλες τις αποχρώσεις του παρελθόντος ανάμεσα στο «μαύρο» και το «άσπρο». Τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, έχουν δημιουργηθεί αυθορμήτως δεκάδες «κέντρα συλλογής» προφορικών μαρτυριών σε πολλές περιοχές της χώρας με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών-ερασιτεχνών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη