Το παράδοξο της ελληνικής παιδείας: ακριβή για τους γονείς, αλλά πάμπτωχη σε αποτελέσματα

Σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα; Για να το μάθουμε, συμβουλευτήκαμε τις σημαντικότερες μελέτες και μετρήσεις αρμόδιων φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένα θέμα που πρότειναν οι αναγνώστες του inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
[Γεωργία Παναγοπούλου/Eurokinissi]

Μετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η ένατη ιστορία, που ήταν μια ιδέα της αναγνώστριας του inside story Ναταλίας Καραπαναγιώτη.


Όταν μιλάμε στην Ελλάδα για δαπάνες παιδείας, αυτό που δεν κατανοούμε είναι πως μιλάμε απλά για κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας εκπαιδευτικών. Ούτε ένα ευρώ δεν περισσεύει –στην κυριολεξία σε κάποιες βαθμίδες– για λειτουργικά έξοδα, κατάρτιση, άλλες δημιουργικές δράσεις ή υποδομές. Εν αντιθέσει με τα κράτη που πρωτεύουν στις «λίστες» της παγκόσμιας κατάταξης για τις επιδόσεις των μαθητών, όπου για τέτοια έξοδα δαπανάται το ήμισυ του προϋπολογισμού για την παιδεία.

Αλλά και οι γονείς από την πλευρά τους δίνουν πάρα πολλά χρήματα για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα, ή απλά για να υποκαταστήσουν (εν μέρει) αυτά που δεν παρέχει το κράτος. Δίνουν τα πιο πολλά, αναλογικά με το εισόδημά τους, ανά την ΕΕ.

Το ποιοτικό αποτέλεσμα των επιδόσεων των μαθητών είναι πενιχρό, σύμφωνα με τις εκθέσεις για την εκπαίδευση που είδαν και πάλι τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας και δείχνουν την αδυναμία των μαθητών-μαθητριών στην Ελλάδα να αναπτύξουν (έστω βασικές) δεξιότητες, αλλά και να ξεφύγουν από τη δίνη του αναλφαβητισμού.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.