Γιατί η Ελλάδα εξάγει γενόσημα, αλλά επιμένει να καταναλώνει τα ακριβότερα πρωτότυπα;

Διερευνούμε τις αιτίες της χαμηλής διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων, και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο: γιατί, παρά τις αιματηρές μειώσεις στη δημόσια δαπάνη υγείας, συνεχίζουμε να δίνουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα. Ένα θέμα που ζήτησαν οι αναγνώστες του inside story.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'

Mετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η έβδομη ιστορία, που ήταν μια ιδέα του αναγνώστη του inside story Γιώργου Καλαμίτση.


Στην ουρά ενός μεγάλου φαρμακείου σε αθηναϊκό προάστιο, η 72χρονη Ελένη Χ. συζητάει με έναν συνομήλικό της, αναφορικά με την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση, που της σύστησε ο γιατρός. «Μη τυχόν και πάρεις το γενόσημο» της λέει με σιγουριά. «Τα φέρνουν από την Ινδία» παρεμβαίνει ένας τρίτος άντρας, «ποιος ξέρει τι βάζουν μέσα;». Η φαρμακοποιός επιχειρεί να τους καθησυχάσει. «Δεν είναι γενόσημο, είναι η δραστική ουσία, και μάλιστα ίδια με του πρωτοτύπου» τους λέει, «έχει ακριβώς την ίδια δράση, και φυσικά είναι απολύτως ελεγμένα».

Η κυρία Ελένη μοιάζει να έχει πειστεί. Δίνει τη συνταγή στη φαρμακοποιό. «Μην τυχόν και το πάρεις» φωνάζει ο κύριος. «Δεν έχεις ακούσει ότι είναι καρκινογόνα;». Η λέξη και μόνο είναι αρκετή για να τραβήξει την προσοχή και των υπολοίπων. Η φαρμακοποιός τούς εξηγεί ότι τα γενόσημα κατασκευάζονται στην Ελλάδα, και ελέγχονται εξονυχιστικά, αλλά αποτυγχάνει να τους καθησυχάσει. Η κυρία Ελένη προμηθεύεται τελικά το γενόσημο, αλλά ο κύριος συνεχίζει να αγορεύει, εμπλέκοντας οικονομικά συμφέροντα και αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.