Σήμερα τα Φώτα, στα υψίπεδα της Αιθιοπίας

Σήμερα, 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνεια, τη λαμπρότερη γιορτή της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με αφορμή την ημέρα, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας μοιράζεται τις αναμνήσεις του από μια χώρα βιβλική, χώρα μύθων και πανάρχαιων εθίμων, που κρύβεται στα υψόμετρα της ανατολικής Αφρικής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
22
'
Άγγελοι με αφρικανικά χαρακτηριστικά στην ουρανία του ναού Ντέμπρε Μπιρχάν Σελάσσε, Γκόνταρ.

Πολλές φορές, σε κάποια συγκέντρωση φίλων, σε κάποιο πάρτι ή σε μία τυχαία συζήτηση, η κουβέντα έρχεται στα ταξίδια. Και συμβαίνει συχνά, όταν μαθαίνουν τη μανία μου για τα ταξίδια, να με ρωτούν ποια χώρα με εντυπωσίασε ή μου άρεσε περισσότερο. Παλιά, η ερώτηση μου προκαλούσε αμηχανία. Τι σημαίνει «μου αρέσει»; Για να ζήσω, ή για να την επισκέπτομαι; Τώρα πια, ξέρω την απάντηση τουλάχιστον στο ένα σκέλος. Από τις σαράντα τόσες χώρες στις οποίες έχω ταξιδέψει –σε κάποιες πολλές φορές απανωτά– καμία δεν με εντυπωσίασε τόσο, όσο η Αιθιοπία.

Σε ύψη που ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες μέτρα και ενίοτε πλησιάζουν τα τέσσερις χιλιάδες, στο Κέρας της Αφρικής, κρύβεται μια χώρα οραμάτων. Μια χώρα βιβλική. Τα υψίπεδα αυτά, που η ταξιδιωτική λογοτεχνία τα βάπτισε «η σκεπή της Αφρικής», τα κατοικούν δύο αρχαίοι λαοί, οι Τιγκράι και οι Αμχάρα. Έχουν αφρο-σημιτική καταγωγή, μιλούν σημιτικές γλώσσες και ανήκουν σε μιαν αρχαία εκκλησία. Οι δύο αυτοί λαοί αυτοαποκαλούνται Χαμπέσα, εξ ου και το παλιό όνομα της χώρας: Αβησσυνία. Η χώρα τους είναι η καρδιά της Αιθιοπίας, της άλλοτε αυτοκρατορίας και σημερινής πολυεθνικής χώρας, που περιλαμβάνει πολλές ακόμη εθνότητες και μειονότητες μουσουλμάνων και παγανιστών. Χάρη στους Χαμπέσα και την ιστορία τους των χιλιετιών, η Αιθιοπία διαφέρει τα μέγιστα από κάθε άλλη χώρα της Μαύρης Αφρικής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.