Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
22'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
4.jpg
Άγγελοι με αφρικανικά χαρακτηριστικά στην ουρανία του ναού Ντέμπρε Μπιρχάν Σελάσσε, Γκόνταρ.

Σήμερα τα Φώτα, στα υψίπεδα της Αιθιοπίας

Σήμερα, 19 Ιανουαρίου, οι Αιθίοπες γιορτάζουν τα Θεοφάνεια, τη λαμπρότερη γιορτή της Αιθιοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με αφορμή την ημέρα, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας μοιράζεται τις αναμνήσεις του από μια χώρα βιβλική, χώρα μύθων και πανάρχαιων εθίμων, που κρύβεται στα υψόμετρα της ανατολικής Αφρικής.
Άγγελοι με αφρικανικά χαρακτηριστικά στην ουρανία του ναού Ντέμπρε Μπιρχάν Σελάσσε, Γκόνταρ.

Πολλές φορές, σε κάποια συγκέντρωση φίλων, σε κάποιο πάρτι ή σε μία τυχαία συζήτηση, η κουβέντα έρχεται στα ταξίδια. Και συμβαίνει συχνά, όταν μαθαίνουν τη μανία μου για τα ταξίδια, να με ρωτούν ποια χώρα με εντυπωσίασε ή μου άρεσε περισσότερο. Παλιά, η ερώτηση μου προκαλούσε αμηχανία. Τι σημαίνει «μου αρέσει»; Για να ζήσω, ή για να την επισκέπτομαι; Τώρα πια, ξέρω την απάντηση τουλάχιστον στο ένα σκέλος. Από τις σαράντα τόσες χώρες στις οποίες έχω ταξιδέψει –σε κάποιες πολλές φορές απανωτά– καμία δεν με εντυπωσίασε τόσο, όσο η Αιθιοπία.

Σε ύψη που ξεπερνούν τα δύο χιλιάδες μέτρα και ενίοτε πλησιάζουν τα τέσσερις χιλιάδες, στο Κέρας της Αφρικής, κρύβεται μια χώρα οραμάτων. Μια χώρα βιβλική. Τα υψίπεδα αυτά, που η ταξιδιωτική λογοτεχνία τα βάπτισε «η σκεπή της Αφρικής», τα κατοικούν δύο αρχαίοι λαοί, οι Τιγκράι και οι Αμχάρα. Έχουν αφρο-σημιτική καταγωγή, μιλούν σημιτικές γλώσσες και ανήκουν σε μιαν αρχαία εκκλησία. Οι δύο αυτοί λαοί αυτοαποκαλούνται Χαμπέσα, εξ ου και το παλιό όνομα της χώρας: Αβησσυνία. Η χώρα τους είναι η καρδιά της Αιθιοπίας, της άλλοτε αυτοκρατορίας και σημερινής πολυεθνικής χώρας, που περιλαμβάνει πολλές ακόμη εθνότητες και μειονότητες μουσουλμάνων και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη