Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
sword.jpg

Το ξίφος του Ισλάμ: Η «ψύχωση της κατάκτησης» σε μια Τουρκία που απομακρύνεται από τη Δύση

Την ώρα που η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η επάνοδος του Ισλάμ στην πολιτική και τον δημόσιο χώρο, η ανέγερση τεμενών που επισκιάζουν τα μνημεία του Ατατούρκ και εξαγγελίες για παραγωγή εθνικού αυτοκινήτου και διαστημοπλοίου σερβίρονται σε ένα εύπιστο κοινό για να τονώσουν το εθνικό συναίσθημα. Προς χάριν αυτού του σκοπού, ο Έρντογαν απομακρύνει όλο και πιο πολύ την Τουρκία από τη Δύση.

Η εικόνα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών υποθέσεων, Αλί Έρμπας, να ανεβαίνει στο μινμπάρ (ισλαμικό άμβωνα) της Αγίας Σοφίας και να κηρύσσει κραδαίνοντας ξίφος έκανε, στις 24 Ιουλίου, τον γύρο των μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Προκάλεσε θριαμβολογίες μεταξύ πολλών Μουσουλμάνων, αλλά και μεγάλη δυσφορία σε εκείνους τους Τούρκους που δεν άγονται και φέρονται από την θρησκομανία και τον εθνικισμό. Και οι μεν και οι δε «διάβασαν» αμέσως την σημειολογία της κίνησης, που παραπέμπει στην σαρία, το σύστημα κανόνων του Ισλάμ.

Το ξίφος που ο Έρμπας έφερε ανά χείρας παραπέμπει στο «ξίφος του Ισλάμ». Αυτό, στην ισλαμική σημειολογία, συμβολίζει την ισχύ του Ισλάμ, τον ιερό πόλεμο («τζιχάντ») που διεξάγεται τόσο για την προστασία του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων από ξένη επιβολή όσο και για την διάδοση της πίστης τους. Το ξίφος αποτέλεσε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη