Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-xeplyma.jpg

Το ξέπλυμα χρήματος στην ψηφιακή εποχή

Εκτός από επενδυτικές ευκαιρίες, τα ψηφιακά νομίσματα δημιούργησαν και παράθυρο για ευκολότερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τη χρηματοδότηση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ δεχθήκαμε ένα μήνυμα από αναγνώστη: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλυντήριο για το μαύρο χρήμα από το Bitcoin» έγραφε. «Ψάξτε το». Και το ψάξαμε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρώσος προγραμματιστής Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές ως εγκέφαλος του BTC, ενός ανταλλακτηρίου Bitcoin που θεωρείται ότι εμπλέκεται στο ξέπλυμα $4 δισ. Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Με δεδομένο όμως ότι ο Βίνικ εκζητείται και από τις ρωσικές αρχές (για άλλη όμως υπόθεση απάτης ύψους περίπου €10.000, αλλά μάλλον για να σωθεί από την έκδοση στις ΗΠΑ), την τελική απόφαση καλείται να λάβει ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Image
000_v49d9.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Είτε θεωρεί κανείς ότι τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται στον πυρήνα της μεγαλύτερης φούσκας στην ιστορία του καπιταλισμού, είτε ότι πρόκειται για μια συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία, ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι προσφέρονται για ξέπλυμα χρήματος. Ο μηχανισμός είναι απλός και βασίζεται στην κεντρική ιδέα των peer-to-peer συναλλαγών: οι συναλλαγές γίνονται χωρίς μεσολάβηση από κρατική, τοπική ή διακρατική αρχή υπό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη