Πώς να πλάσετε έναν ανθεκτικό παιδικό εγκέφαλο

Ξεχάστε τις ταμπέλες όπως «ντροπαλός», «φοβητσιάρα», «επιθετικός», που παλιότερα ακολουθούσαν ένα παιδί σε όλη τη ζωή του. Η πρόσφατη ανακάλυψη που κλόνισε τα θεμέλια της νευροεπιστήμης είναι πως ο εγκέφαλος αλλάζει ασταμάτητα, μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Οι κρίσεις θυμού είναι δύσκολες στον χειρισμό αλλά πολύτιμες για αυτά που μπορούν να διδάξουν στο παιδί.

Όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο του ψυχιάτρου Ντάνιελ Σίγκελ και της ψυχοθεραπεύτριας Τίνα Πέιν Μπράισον The Whole Brain Child (νούμερο ένα της Amazon στην παιδική ιατρική ψυχολογία) μου φάνηκε τόσο μεγάλη αποκάλυψη –σε συνδυασμό με το No Drama Discipline, επίσης δικό τους και νούμερο δύο στη σχετική λίστα– που ήθελα να το χαρίσω σε όποιον πατέρα, μητέρα, παππού ή θεία γνώριζα και αγαπούσα. Τις περισσότερες φορές όμως προσέκρουα στο εμπόδιο της γλώσσας: «Ξέρεις, είναι πολύ ενδιαφέρον, αλλά δυσκολεύομαι να διαβάσω επιστημονικό βιβλίο στα αγγλικά».

Η πρόσφατη κυκλοφορία του στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του ήταν ιδανική ευκαιρία για να μεταφέρω σε ένα άρθρο τα σημεία που μου έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση, με βάση το μεταφρασμένο πλέον κείμενο. Οι δύο συγγραφείς έκαναν τη δουλειά αυτή ευκολότερη, αφού δίνουν τις πιο πρόσφατες και σημαντικές επιστημονικά πληροφορίες με τρόπο κατανοητό και ευανάγνωστο, ώστε εμείς οι υπόλοιποι να μην νιώσουμε χαζοί. Oι γονείς και οποιοδήποτε πρόσωπο φροντίζει παιδιά θα βρουν τις συμβουλές τους χρήσιμες και, αν καταφέρουν να τις κάνουν πράξη, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε δυνατούς, ανθεκτικούς ενήλικες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.