Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cevouli000_10r9bm.jpg
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Τι ψηφίζει σήμερα η Βουλή για να θυμόμαστε τα μνημόνια μέχρι το 2022

Η ελληνική κυβέρνηση θα ψηφίσει σήμερα έναν πολυετή προϋπολογισμό, που διαμορφώνει το δημοσιονομικό πλαίσιο έως και το 2022.
[Angelos Tzortzinis/AFP]

Το Πολυνομοσχέδιο αυτό είναι –ίσως– το τελευταίο που ψηφίζεται στα χρόνια των μνημονίων. Θα ακολουθήσουν όμως και άλλοι «εφαρμοστικοί» νόμοι μετά την 20η Αυγούστου. Θα έρθουν στη Βουλή τους επόμενους μήνες και χρόνια, για να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Με δύο λόγια

Έναν πολυετή προϋπολογισμό ψηφίζει σήμερα η Βουλή, που διαμορφώνει το δημοσιονομικό πλαίσιο έως και το 2022. Εκεί ορίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπερνά κάθε χρόνο τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ) και ειδικά το 2022 θα φτάσει το 5,19% του ΑΕΠ. Το επιπλέον ποσό ονομάζεται «δημοσιονομικός χώρος» και προαναγγέλλονται αντίμετρα, δηλαδή δαπάνες που θα έχουν αναπτυξιακό σκοπό. Μαζί ψηφίζονται και 46 διάσπαρτες διατάξεις, που περιλαμβάνουν από εξαιρετικά ουσιώδεις παρεμβάσεις (όπως η ένταξη του Yπερταμείου ως εγγυητή στην δανειακή σύμβαση και η ευκολότερη πώληση δανείων σε Funds), έως μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις ήσσονος σημασίας. Οι διατάξεις αυτές φέρνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στον πτωχευτικό κώδικα, στον Νόμο Κατσέλη, σε φορολογικά θέματα, αλλά και στην υγεία, στα βιβλία, στους ναύλους πλοίων αναψυχής και στις αγορές.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη