Βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Αρχές Ιουλίου επιστρέφει στην Ελλάδα ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση των όρων χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με βάση τις εκτάσεις βόσκησης. Η χώρα έχει αμαρτωλή ιστορία, αλλά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να αλλάξουμε και να γλιτώσουμε τα πρόστιμα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
[Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Όταν στις αρχές Ιουλίου φθάσει στην Αθήνα ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά βοσκοτόπια, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει για πρώτη φορά να επιχειρηματολογήσει με αξιοπιστία ότι δεν εφαρμόζει μια «προσωρινή τεχνική λύση», όπως αυτή με την οποίαν οι κτηνοτρόφοι εισέπρατταν για χρόνια τις επιδοτήσεις από την Ένωση, αλλά ότι έχει κάνει τη δική της προσπάθεια ώστε να μην διασυρόμαστε ως χώρα και ως κτηνοτροφική παραγωγή.

Η ιστορία είναι παλιά και εμβληματική της αντίληψης του Έλληνα για τη σχέση του με την Ένωση: τη θεωρεί ένα ταμείο από το οποίο εισπράττει χωρίς όρους.

Ο Ελεγκτής

Ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατά πόσον τηρούνται οι όροι χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με βάση τις εκτάσεις βόσκησης, λέγεται Μαρκ Ρίκερ. Ο Ρίκερ υπηρετεί στην διεύθυνση H' της γενικής διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και είναι ελεγκτής των «άμεσων πληρωμών», δηλαδή των επιδοτήσεων που εισπράττονται με τη μεσολάβηση μιας εθνικής αρχής, όπως είναι ο οργανισμός που διανέμει τις επιδοτήσεις, δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ. O υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε έρθει πριν από χρόνια στη χώρα μας και όταν ρώτησε εκείνους που τον συνόδευαν πού ήταν τα βοσκοτόπια, καθώς ο αριθμός των ζώων δεν «χωρούσε» στις εκτάσεις για τις οποίες μοίραζε επιδοτήσεις, η ελληνική κυβέρνηση τού έδειξε την άσφαλτο. «Μα αυτό είναι δρόμος» είπε ο υπάλληλος της ΕΕ. «Ναι, αλλά έχει περιττώματα προβάτων πάνω του», ήταν η απάντηση που τον άφησε ενεό.

Στις αρχές Ιουλίου ο Ρίκερ θα επιστρέψει στην Αθήνα και σκοπός του, σε μία χώρα που ανάμεσα στα άλλα πρέπει να εξηγήσει στο ευρωπαϊκό όργανο τι έγιναν οι επιδοτήσεις έξι διαδοχικών χρήσεων (έχουμε παραπεμφθεί για τρεις χρήσεις και θα παραπεμφθούμε για άλλες τρεις), είναι να μάθει τι έχει κάνει η πολιτική για να βάλει σε τάξη τα βoσκοτόπια της χώρας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.