Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
zele.jpg
[HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP]

Βολόντιμιρ Ζελένσκι: Ο ρόλος της ζωής του

Ποιος ήταν ο Ζελένσκι πριν; Τα δυτικά μίντια τον αποκαλούσαν από «κλόουν» και «αφελή» έως «απατεωνάκο». Όμως όλοι πια συμφωνούν ότι μετά τη ρωσική εισβολή μετατράπηκε σε αυτό ακριβώς που χρειαζόταν η χώρα του.
[HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP]

Ακούσαμε για αυτόν τoν Σεπτέμβριο του 2019, όταν έγινε γνωστό το τηλεφώνημα του με τον Τραμπ, που προκάλεσε την πρώτη πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου. Τι ξέραμε τότε; Ένας κωμικός. Είπε θα το κάνει, θα ψάξει για βρωμιές για τον Μπάιντεν. Αλλά ήθελε διακαώς να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο. Eίχε βγει από μια σειρά που σουρεαλιστικά έγινε πραγματικότητα. Δεν γίνονται αυτά.

Τώρα o Zελένσκι είναι όλη η Ουκρανία. Και όλοι οι αμυνόμενοι. Και όλοι οι γενναίοι. Και όλοι οι άτυχοι. Kι ας μην είναι ο ίδιος απαραίτητα όλα αυτά.

Image
000_32488e3.jpg
Ο Κοσοβάρος καλλιτέχνης Άλκεντ Ποζέγκου φτιάχνει το πορτραίτο του Ζελένσκι με σπόρους στην Τζιακόβιτσα, στο νοτιοδυτικό Κόσοβο, 1 Μαρτίου 2022. [ARMEND NIMANI / AFP]

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι γεννήθηκε το 1978 στο Κρύβιι Ρι, μια βιομηχανική, αρκετά μολυσμένη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, σε μια «τυπική σοβιετική εβραϊκή οικογένεια». Ο πατέρας του ήταν καθηγητής, κι αργότερα θα γινόταν επικεφαλής στο Τμήμα Κυβερνητικής και της Πληροφορικής Σκληρού Λογισμικού στο τοπικό πανεπιστήμιο. Ο Ζελένσκι έχει πει πως ό,τι είναι το χρωστάει στους γονείς του, που μαζί με όλα τα άλλα του μετέδωσαν μια μάλλον πίκρα, και μαζί μια ευαισθησία απέναντι στην αδικία. Ο παππούς του και τρεις αδελφοί του παππού του πολέμησαν με τον σοβιετικό στρατό ενάντια στους Ναζί και μόνο ο παππούς του επέζησε, ενώ ο προπάππους και άλλοι συγγενείς χάθηκαν στο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη