Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Βίντεο:
celikavitos.jpg
[Χριστόφορος Γεωργούτσος]

Όψεις του Λυκαβηττού

Είναι μια όαση πρασίνου ακριβώς στο κέντρο της πόλης, ένας υπέροχος τόπος που αγαπιέται πολύ από τους Αθηναίους. Ωστόσο παρουσιάζει μια εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης και σε ορισμένα σημεία πνίγεται στα σκουπίδια.
[Χριστόφορος Γεωργούτσος]

Στον λόφο αυτό γίνονται «θαύματα»: απρόσμενες συναντήσεις, προπονήσεις, εκδρομές, συναυλίες, αγώνες, αλλά και rave party. Ο λόγος για τον Λυκαβηττό, που με υψόμετρο 277 μέτρων είναι το ψηλότερο σημείο του δήμου της Αθήνας. Ένα μικρό θαύμα της φύσης που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένας βράχος που έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς στο άκουσμα μιας κακής είδησης που της μετέφερε ένα κοράκι.

Σήμερα ο βράχος αυτός είναι καλυμμένος από μια πυκνή βλάστηση. Τα πευκοδάση του Λυκαβηττού, βέβαια, δεν ήταν πάντα εκεί. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μετά ο λόφος ήταν γυμνός, με πολλά λατομεία στις πλαγιές, τα οποία ροκάνιζαν το έδαφός του. Μετά το κλείσιμό τους, ο Λυκαβηττός δενδροφυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1880. Μάλιστα ο Ερνέστος Τσίλερ είχε μεγάλα σχέδια για τον Λυκαβηττό. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατέθεσε στον Χαρίλαο Τρικούπη ένα μεγαλειώδες σχέδιο για το «Αέρειον Θεραπευτήριον» που θα μετέτρεπε τον λόφο σε κέντρο αναψυχής και θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων ξενοδοχείο, καφενεία, αναγνωστήριο, τεχνητούς καταρράκτες, κρήνες, σιντριβάνια και παιδικές χαρές. Το φιλόδοξο σχέδιο προφανώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Image
tsilerlykavittos.jpg
Σχέδιο του Τσίλερ για τον Λυκαβηττό. [Αρχείο Τσίλερ, Εθνική Πινακοθήκη]

Παρόλα αυτά, από τη δενδροφύτευσή του και μετά ο λόφος αποτελεί μια ανάσα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη