Όψεις του Λυκαβηττού

Είναι μια όαση πρασίνου ακριβώς στο κέντρο της πόλης, ένας υπέροχος τόπος που αγαπιέται πολύ από τους Αθηναίους. Ωστόσο παρουσιάζει μια εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης και σε ορισμένα σημεία πνίγεται στα σκουπίδια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Χριστόφορος Γεωργούτσος]

Στον λόφο αυτό γίνονται «θαύματα»: απρόσμενες συναντήσεις, προπονήσεις, εκδρομές, συναυλίες, αγώνες, αλλά και rave party. Ο λόγος για τον Λυκαβηττό, που με υψόμετρο 277 μέτρων είναι το ψηλότερο σημείο του δήμου της Αθήνας. Ένα μικρό θαύμα της φύσης που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένας βράχος που έπεσε από τα χέρια της θεάς Αθηνάς στο άκουσμα μιας κακής είδησης που της μετέφερε ένα κοράκι.

Σήμερα ο βράχος αυτός είναι καλυμμένος από μια πυκνή βλάστηση. Τα πευκοδάση του Λυκαβηττού, βέβαια, δεν ήταν πάντα εκεί. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μετά ο λόφος ήταν γυμνός, με πολλά λατομεία στις πλαγιές, τα οποία ροκάνιζαν το έδαφός του. Μετά το κλείσιμό τους, ο Λυκαβηττός δενδροφυτεύτηκε για πρώτη φορά το 1880. Μάλιστα ο Ερνέστος Τσίλερ είχε μεγάλα σχέδια για τον Λυκαβηττό. Στα τέλη του 19ου αιώνα κατέθεσε στον Χαρίλαο Τρικούπη ένα μεγαλειώδες σχέδιο για το «Αέρειον Θεραπευτήριον» που θα μετέτρεπε τον λόφο σε κέντρο αναψυχής και θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων ξενοδοχείο, καφενεία, αναγνωστήριο, τεχνητούς καταρράκτες, κρήνες, σιντριβάνια και παιδικές χαρές. Το φιλόδοξο σχέδιο προφανώς δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.