ΗΠΑ: Ο ρατσισμός δεν έφυγε ποτέ από εδώ

Η έννοια της φυλής είναι ένας μύθος, σύμφωνα με τους βιολόγους και τους ανθρωπολόγους. Την ίδια ώρα όμως, γίνεται αιτία για μια οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα – τουλάχιστον σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Γκραφίτι με πορτρέτο του πρόσφατα δολοφονημένου Τζορτζ Φλόιντ στο Βερολίνο. [David Gannon/AFP]

Οι φυλετικές θεωρίες γνώρισαν την οριστική τους απαξίωση μεταξύ των επιστημόνων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κατέστη σαφής η φρίκη στην οποία μπορούσαν να οδηγήσουν. Όμως στις ΗΠΑ η φυλετική ένταξη παραμένει μέχρι σήμερα αναπόδραστο στοιχείο αυτοπροσδιορισμού και ετεροπροσδιορισμού. Το μαρτυρεί το ερώτημα περί φυλής που περιλαμβάνει η ανά δεκαετία γενική απογραφή, διακρίνοντας μεταξύ «λευκών», «Αφρο-αμερικανών», «Αμερινδιάνων», «Ασιατών», «ανθρώπων πολλαπλής φυλής» και «Ισπανοφώνων». Το ότι η τελευταία κατηγορία είναι γλωσσική-πολιτισμική και τέμνεται οριζόντια με τις άλλες, πιστοποιεί από μόνο του τη συνθετότητα και την αυθαιρεσία ανάλογων κατηγοριοποιήσεων – εξ ού και ο τρόπος που διατυπώνονται τα ερωτήματα στην απογραφή χρειάστηκε κατά καιρούς να αλλάξει.

Η φυλή είναι μια κοινωνική κατασκευή. Δεν χρειάζεται να βρει στηρίγματα, ούτε «γενετικά», αλλά ούτε καν «φυσιογνωμικά». Το γνωρίζουν αυτό οι πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες μόνο μέσα από αγώνες και μετά από πολύ χρόνο κατέκτησαν τη δυνατότητα να συνυπολογίζονται στους «λευκούς», όπως οι συμπατριώτες μας Ελληνο-αμερικανοί και λοιποί εκ της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής προερχόμενοι μετανάστες. Η παρουσία του Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα της Αλαμπάμα το 1965, απαθανατισμένη για πάντα στο εξώφυλλο του Life εκείνης της εβδομάδας, παραπέμπει σε αυτή τη συγγένεια εμπειριών. (Αντίστοιχα, η καταλυτική συμμετοχή Αμερικανο-εβραίων στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων της εποχής, στο πλευρό των Αφρο-αμερικανών, θυμίζει ότι και το εβραϊκό στοιχείο δεν είχε ενταχθεί μέχρι τότε πλήρως στον «εθνικό κορμό»).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.